AFAD Türkiye'nin Afet Risk Haritasini Çikardi

AFAD Türkiye'nin Afet Risk Haritasini Çikardi

Içisleri Bakanligi Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD), Türkiye’de meydana gelen doga kaynakli afetleri kayit altina alarak afet risk haritasi çikardi. Haritaya göre Türkiye’de geçen yil 107 sel ve su baskini, 66 orman yangini, 16 kar ve tipi, 39 heyelan meydana gelirken, Karadeniz Bölgesi asiri yagis ve heyelan ile Ege ve Akdeniz ise orman yanginlari ile mücadele etti.

Afet tehlike ve risk analizlerinde farkli yöntemlerin kullanilabilmesi, dogruya en yakin haritalarin üretilebilmesi, analizlerin ayni ortamda yapilarak ayni platformda tutulmasi ve ilgili kurumlar arasi paylasimin saglanabilmesi için AFAD, 2017 yili itibariyla Afet Risk Analiz Sistemi (ARAS) Projesi baslatti. Proje kapsaminda yaklasik 300 teknik personel arazide incelemelerde bulunarak, bugüne kadar toplamda 34 bin 593 heyelan, 4 bin 822 kaya düsmesi, 880 çig, 604 obruk olayini kayit altina aldi. Heyelan, kaya düsmesi ve çig afetleri için ulusal çapta tamamlanan duyarlilik haritalari Türkiye Ulusal Cografi Bilgi Sistemleri (TUCBS) kapsaminda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi üzerinden tüm kurumlarin kullanimina sunuldu.

Kayit altina alinan veriler arasinda Türkiye’de geçen yil meydana gelen doga kaynakli afetler de yer aldi. Geçtigimiz yil meydana gelen 107 sel/su baskini, 66 orman yangini, 16 kar/tipi, 39 heyelan da ARAS üzerinden kayit altina alindi. Buna göre geçen yil en çok heyelan olayi Bati ve Dogu Karadeniz’de görülürken, Ege ve Akdeniz ise ile orman yanginlari mücadele etti.

AFAD bin 760 afet olayina müdahale etti

Geçen yil meydana gelen bin 760 afet olayina AFAD koordinasyonunda müdahale edildi. Düzce, Rize, Artvin selleri ile Bati Karadeniz’deki sel afetleri için toplam 14 bin 157 personel ile 5 bin 26 araç görevlendirilirken, Antalya, Mugla, İçel ve Adana’da meydana gelen orman yanginlarinda ise toplam 22 bin 619 personel ile 7 bin 935 araç ve is makinesi görev aldi. Ayrica geçen yil ülkemizde 23 bin 753 deprem meydana geldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile