Projede önceliğin afet öncesi hazırlık olduğu ve deprem, sel gibi birçok doğal afet öncesi vatandaşların bu duruma hazırlıklı olması için çalışmalar başlatılması hedefleniyor. Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün başvuru sahibi olduğu Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın ise koordinatör ortak olarak yer aldığı Doğu Marmara’da Afet Yönetimi yenilik transferi projesi Ulusal Ajans tarafından kabul edildi. Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Faaliyeti kapsamında 2012 yılı teklif çağrısı döneminde sunulan projede TR42 Bölgesinde yer alan tüm İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ortak olarak yer alıyor. Proje bütçesi 248 bin 759 Euro ve bu ödeneğin hibesi ise 186 bin 569 Euro. Projede il afet müdürlüklerinin yanı sıra yurt içinden Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesi ve AKUT Arama Kurtarma Derneği ortak olarak yer alıyor. Projenin yurt dışından ise iki ortağı var. Ortaklardan birisi Avusturya’dan Salzburg Üniversitesi ve diğeri ise İtalya’dan Foligno Merkezi Araştırmalar Enstitüsü projede yer aldılar.
Proje kapsamında yurt içi ortaklarına Avusturya Salzburg Üniversitesi tarafından 3D modelleme eğitimi verilecek. Bu modelleme eğitimleri esnasında muhtemel afetlerin etkileri bilgisayar ortamında görülecek. Ayrıca yapılacak mevcut durum değerlendirmesi ile özellikle il afet müdürlüklerinin uygulamaları Salzburg Üniversitesi’nin konusunda uzman öğretim görevlileri tarafından gözden geçirilecek ve önerilerde bulunulacak.
Projenin tanıtımı için Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Pelemir Otel’de bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, ilçe kaymakamları, daire amirleri ile afet anında görevli personeller katıldı.
Proje hakkında bilgiler veren İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal, Türkiye’nin çeşitli afetlerden kaynaklanan risk ile sık sık karşı karşıya geldiğini işaret ederek “Türkiye’de yaşanan afetler sonrası ciddi adımlar atıldı. Fakat vatandaşlarımız daha önce ki afetleri değil son yaşanan 1999 depremini baz alıyor. 1944 ile 1999 arasında birçok dönem oldu ve bu dönemlerde çeşitli kanunlar çıkarıldı. Çıkarılan kanunlar sayesinde deprem, sel gibi doğal afetlere önceden hazırlıklı olmayı öğrendik. Özellikle 1999 yılında yaşanan depremler sonrası birçok kanun çıktı ve afete hazırlık konusunda adeta milat oldu. Bu proje ile daha hazırlıklı olacağız” dedi.
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ise, Afet Durum Başkanlığı olarak büyük hazırlık içinde olduklarını ifade ederek “Ulusal Afet Müdahale Planında sona geldik. Tüm bakanlıklar ve ilgili kurumların buna dahil olması için çalışıyoruz. Çeşitli eğitimler yapacağız. Afetleri 4 seviyede ilan ettik. Birinci seviye afetlerde iller afet sonrası kendi sorunlarını çözebilecekler. İkinci afet seviyesinde bölge illeri kendi sorunlarını çözecekler. Üçüncü afet seviyesinde ulusal olarak sorunlar çözülecek. Dördüncü afet seviyesinde ise uluslararası olarak müdahaleler yapılacak. Bundan sonra her ay bir tatbikat yapılacak. Bu tatbikatlar standartlaştırılacak. Ayrıca ekipman konusunda da belli standardı yakalayacağız. Bu aşamalardan sonra 2013 yılını bilinçlendirme yılına çevireceğiz. Bunun için 4 başlık belirledik. Birincisi, afete hazır aile, ikincisi afete hazır okul, üçüncüsü afete hazır iş yeri ve son olarak afete hazır gönüllü gençler ” ifadelerini kullandı.
Bolu Valisi İbrahim Özçimen, “Afetlere önceden hazırlıklı olmamız şart. Fakat, özellikle 1999 yılında yaşanan depremler sonrasında yapılan düzenleme ile evlerin sigorta yaptırılması zorunlu hale geldi. ‘Devlet ben size ev yapmayacağım’ dedi ve evlerin sigortalatılmasını söyledi.
Böylelikle kimse kimsenin parasını ödemek zorunda kalmayacak. Vatandaşlar evlerini sigorta yaptırarak ve sağlam evler yaparak afetlerden korunabilecek” şeklinde konuştu.
Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Türkiye’nin doğal afetlerden en fazla etkilenen ülkelerden birisi olduğunu işaret ederek “Ülkemiz afetlerden çok fazla etkileniyor. Ülkemiz içinde de Düzce ve bölgesi de bu afetlerden en çok etkilenen coğrafya içinde. Bundan böyle, afetlere hazırlıklı olarak, en az yara ile afetlerden kurtulmayı amaç edineceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından projenin yabancı ortaklarından olan Salzburg Üniversitesi ve İtalya’dan Foligno Merkezi Araştırmalar Enstitüsü yetkilileri projenin detayları hakkında sunum yaptılar .
Afet Öncesi Hazırlık Projesi Kabul Edildi
Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Doğu Marmara’da Afet Yönetimi Yenilik Transferi Projesi” kabul edildi.