Afet Zararlarının Azaltılması İçin Belediye, Üniversite Ve AFAD Bir Araya Geldi

Afet Zararlarının Azaltılması İçin Belediye, Üniversite Ve AFAD Bir Araya Geldi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve AFAD ortaklığında afet zararlarının azaltılması amacıyla, Türkiye’de ilke kez uygulanacak olan olan “Kocaeli İli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesi” için imzalar atıldı. Pilot bölge olan Kocaeli’de birçok çalışmaya imza atılacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ortaklığında Türkiye’de ilke kez uygulanacak olan “Kocaeli İli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesi” düzenlenen imza töreni ile hayata geçti. Türkiye’de ilk defa Kocaeli’de yapılarak, diğer şehirlere örnek olması hedeflenen projeyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından afet le ilgili projelerde öncelik verilmesine yönelik Kocaeli pilot il seçildi. Deprem riskinin azaltılmasının hedeflendiği proje için Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen imza törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Hasan Arslan, AFAD Genel Başkanı Mehmet Güllüoğlu katıldı.



"Her şeyi deprem gerçeğine uygun yaptığımız zaman acılar azalır"

İmza töreninde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Kendi ellerimizde yaptığımız her şeyi deprem gerçeğine uygun yaptığımız zaman yaşadığımız acılar azalır. Yüz ölüm yaşıyorsak bu 3’, 5’e düşer. Ama aklın, bilimin, tecrübenin gereğini yapmazsanız acıları yapmaya devam edersiniz. Derelerin önünü kapatmayacağız ki sel gelip aksın, gitsin. Ama derenin önünü kapattığınız zaman o sizin için felaket oluyor. Onun için biz bu felaketlerin azaltılması için üniversitelerimizin bilgisinden, tecrübesinden istifade edeceğiz. Bu konuda afet öncesinde ve sonrasında önemli görevleri olan AFAD’a da görev düşüyor. Afet olmadan önce de önlemlerimizi alırsak daha çok ileri gider, gelişir, kalkınırız. Bunu yaparsak yangını yaşamayız” dedi.



“Ülkemiz için proje örnek teşkil edecektir”

Proje hakkında çeşitli bilgiler veren Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Hasan Arslan, Projemizin amacı en önemli afetlerinden biri olan Kocaelimiz’i olası afetlere karşı hazır tutmak, olası bir afet sırasında ve sonrasında çağımızın teknolojik imkanlarını kullanarak hızlı bir şekilde altlık oluşturmaktır. Proje teklifinde sadece afetler değil, sanayi şehri olan Kocaeli’deki teknolojik afetler de çalışma kapsamına alınmıştır. Proje afet konusunda yerel yönetim ve üniversite arasındaki ilk çalışma olacaktır. Ülkemiz için proje örnek teşkil edecektir. Bölgemizdeki alt yapı ve üst yapı envanteri güncellenecektir. Pilot bölgelerde yapı sağlığı izleme sistemleri ve il kapsamında alt yapı sistemleri ve kritik bina ile tesislere afet izleme sistemi kurulacaktır” diye konuştu.



“Yerel yönetim gibi birçok konu afet risklerinin azaltılması açısından önemli”

Projede yerel yönetimin önemine değinen AFAD Genel Başkanı Mehmet Güllüoğlu, “Akıllı kent uygulamaları giderek gelişmektedir. Ama akıllı kent uygulamalarının özellikle afet zararlarında kullanılmasını biz Türkiye’de geliştirmek istiyoruz. Akıllı kent uygulamalarında nüfus planlaması, yerel yönetim gibi birçok konu afet risklerinin azaltılması açısından önemli. Bu çalışmayı burada geliştirdikten, büyüttükten sonra yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Hiçbir kurum bu konunun altından kalkabilmenin kapasitesine sahip değil. Çünkü yerel yönetiminin kattığı yön, beceri farklıdır. Üniversitenin kattığı beceri farklıdır. Merkezi otoritelerin, bakanlıkların yetkisi, becerisi başkadır. Ama bunlar kullanıldığında daha çok etkin bir faktör olacaktır. Burada bir kurumların birleşmesi ile çıkacak gücün şirketler, özel sektör ve insanlar tarafından yaygınlaştırılması da ilerde bizim için çalışmanın ilerletilmesi için önemli bir faktör olacaktır” şeklinde konuştu.



Afette risk teşkil eden her şey incelenecek

Konuşmaların ardından atılan imzalar ile hayata geçirilen proje ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce işletilen 31 adet deprem istasyonuna ilave 10 istasyon daha eklenecek sayı 41’e çıkacak. Projeyle Kocaeli’de depreme yönelik acil müdahale ve erken uyarı sistemi kurulacak. Erken uyarı sinyali verilerek. Depremden önce fabrikaların gaz, su elektrik ve patlama meydana getirecek tüm sistemler etkisiz hale getirilecek. Depremin dışında heyelan, taşkın, yangın, endüstriyel kazalar gibi doğal afet tehlikeleri de proje kapsamında incelenecek. İş akışına göre projeye Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin diğer birimleri de dahil edilecek. Sismolojik İzleme Merkezi, bilgi ve donanımla güçlendirilecek. Gebze Teknik Üniversitesi ise projenin bilimsel ve teknik çalışmalarını yürütecek. Kocaeli’de bulunan tüm sanayi kuruluşları sisteme dahil edilecek. Ayrıca proje kapsamında risk arz eden binalar incelenecek ve sürekli takip edilerek önceden önlem alma çalışmaları yapılacak. Proje ile Kocaeli için deprem zararlarının azaltılmasında büyük bir adımı atılması hedefleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile