ENES DURAN - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) hayata geçirilen "Afete Hazır Türkiye" projesiyle 9 milyon 250 bin 832 kişiye eğitim verildi.
AA muhabirinin AFAD'dan edindiği bilgiye göre, afetlerde yaşanan can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için toplumun tüm kesimlerine ulaşma hedefiyle "Afete Hazır Türkiye" projesi hazırlandı.
Projede "Afete Hazır Okul", "Afete Hazır Aile", "Afete Hazır İş yeri" ve "Afete Hazır Gönüllü Gençler" başlıkları altında yürütülen kampanyalarla kamuoyunda bu konuda duyarlılık oluşturulması amaçlanıyor.
Projeler kapsamında, 9 milyon 250 bin 832 kişi afetlere karşı bilgilendirdi.
"Afete Hazır Okul" kampanyası, eğitim faaliyetiyle amaçlanan bilinçlendirme çalışmalarına doğrudan hizmet etmesi dolayısıyla projenin temelini oluşturuyor.
Bu kapsamda, ülke genelinde 226 bin 204 öğretmen ve 7 milyon 383 bin 871 öğrenci "afet bilinçlendirme eğitimi" aldı. 3 bin 598 öğretmene "eğitmen eğitimi" verilirken, 180 bin 297 öğrenci de deprem simülasyon merkezinde "deprem farkındalık eğitimi"ne katıldı.
"Afete Hazır Aile" kampanyasıyla, bugüne kadar 3 bin 696 kişi "Birey ve Aileler İçin Afet Bilinci 1 Eğitmen Eğitimi", 1 milyon 451 bin 8 kişiye ise "Afet Bilinci Farkındalık Eğitimi" aldı.
"Afete Hazır İş Yeri" kampanyasıyla, Türkiye genelinde kimyasal maddeyle çalışan 368 sanayi kuruluşu personeline "Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Direktif (SEVESO III) Eğitimleri" verildi.
Afet ve ilk yardım konusunda bilinçli, eğitimli ve gönüllü gençlik ağı oluşturulması amaçlanan "Afete Hazır Gönüllü Gençler" projesiyle de bin 790 kişi afet konusunda eğitildi.
- "Toplum olarak bu konuya eğilmemiz gerekiyor"
AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, afet yönetiminin çok kapsamlı ve önemli bir konu olduğunu, başkanlığın bu konuda Türkiye'nin en yetkin kurumu durumunda bulunduğunu söyledi.
Afet yönetiminin sadece arama kurtarma ekipleri ve ekipmanlarından ibaret olmadığına dikkati çeken Güllüoğlu, afet öncesindeki zarar azaltma ve bilinçlendirme çalışmalarının önemine işaret etti.
Güllüoğlu, kentsel dönüşümün afet yönetiminin en önemli parçalarından birini oluşturduğunu anlattı.
Kentsel dönüşüm haricinde alınabilecek en iyi önlemin bilinçlendirme faaliyetleri olduğunu ifade eden Güllüoğlu, "Bilinçlendirme, yediden yetmişe herkese ana okunudan başlayarak, tahliyenin, yangın söndürmenin, ilk yardımın ne olduğunu göstermektir. Bu tek başına devletin yapabileceği birşey değil. Toplum olarak bu konuya eğilmemiz gerekiyor." diye konuştu.
AFAD'ın bu konuda birçok bilinçlendirme faaliyeti yürüttüğünü vurgulayan Güllüoğlu, şunları kaydetti:
"Hem afetlerle alakalı hem de afete müdahalenin ve sivil savunma hizmetlerinin bir parçası olarak "afet gönüllülüğü" konsepti üzerinde çalışıyoruz. Yani afet farkındalığını, afet bilincini toplumun her kesimine yaymamız gerekiyor. AFAD da hem koordinatör hem de bu eğitimleri veren, verdiren, yaygınlaştıran kurum olarak öne çıkacak."
Afete Karşı 9 Milyonu Aşkın Kişiye Eğitim Verildi
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca afetlerdeki can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla başlatılan 'Afete Hazır Türkiye' projesiyle 9 milyon 250 bin kişiye ulaşıldı Projenin temelini oluşturan 'Afete Hazır Okul' kampanyasıyla 226 bin 204 öğretmen ve 7 milyon 383 bin 871 öğrenci bilinçlendirme eğitimi aldı AFAD Başkanı Güllüoğlu: 'Bilinçlendirme, yediden yetmişe herkese ana okunudan başlayarak, tahliyenin, yangın söndürmenin, ilk yardımın ne olduğunu göstermektir. Bu tek başına devletin yapabileceği bir şey değil. Toplum olarak bu konuya eğilmemiz gerekiyor'