Afetlere 'Sanatsal' Farkindalik

Afetlere 'Sanatsal' Farkindalik

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü’nün sponsorlugunda Anda Egitim Arastirma Yardimlasma ve Arama Kurtarma Dernegi tarafindan düzenlenen Uluslararasi Afet Film Festivali (UAFF), 21-26 Mayis tarihleri arasinda Ankara’da gerçeklesecek.

Savas, afet gibi nedenlerle büyük yikima ugrayan cografyalarda insani yardim faaliyetlerinin yani sira gönüllü çalisma esasiyla olusturulan profesyonel ekiple kurdugu arama kurtarma birimi ile deprem, yangin, kaza ve sel olaylarinda seferber olan ANDA, önemli bir sosyal sorumlulugu daha yerine getiriyor. Sinema araciligiyla global afet bilincini artirmak amaciyla uluslararasi boyutta bu yil ilki gerçeklestirilecek Uluslararasi Afet Film Festivali’nin (UAFF) hazirliklari tamamlandi.

6 Subat anisina ilk etkinlik

ANDA Genel Baskani Okan Tosun, konuya iliskin açiklamasinda insan kaynakli ya da dogal afetlere ve etkilerine odaklanan bir festival olacagini belirterek, “Festivalimiz, Türkiye’deki 6 Subat depreminin anisina düzenlenecek olan ilk etkinlik olacaktir” dedi.

Tosun, ana hedeflerinin afetlere karsi daha hazirlikli bir toplum insa etmek oldugunu belirterek, “Ulusal ve uluslararasi düzeyde afetler konusunda halkin farkindaligini artirmak ve sinema alaninda daha fazla afet filmi üretimini tesvik etmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Festival boyunca afet konularini ele alan uzun metrajli filmler, kisa filmler, belgeseller ve animasyonlar gösterilecegine dikkati çeken Okan Tosun, sunlari söyledi:

“Festivalimiz boyunca sanat tarihinden mimariye, kentlesmeden bürokrasiye ve uluslararasi iliskilere kadar çesitli alanlardan uzmanlarin katilimiyla paneller, afetler, sempozyumlar ve sinema üzerine söylesiler düzenlenecek. Bu etkinliklerle katilimcilara afetlerin sosyal ve kültürel boyutlari ile sinemadaki yerini derinlemesine bir bakis açisi sunmayi amaçliyoruz. Afetlerin etkilerine dikkat çekecegimiz festivalimizin sosyal farkindalik olusturma ve afetlere hazirlikli olma konusunda önemli bir adim olacagina inaniyoruz.”

Dünyanin dört bir yanindan film yapimcilari gelecek

Okan Tosun, festivalde dünyanin dört bir yanindan film yapimcilari ve sinema profesyonellerinin afetler konusundaki farkindaliklarini sinema araciligiyla artirmak için bir araya gelecegini belirterek, “Bu yolla dogal ve insan kaynakli afetlerin yikici etkilerini ortaya koyarak, toplumda farkindalik olusturmak ve dayanikliligi artirmayi amaçliyoruz” dedi.

Sinema ve sanati birlestirerek toplumu egitmek, bilinçlendirmek ve afetlere karsi daha hazirlikli bir toplum insa etmenin önemine vurgu yapan Okan Tosun, “Festival, sadece sinemaseverler için degil, ayni zamanda acil durum müdahale ekiplerinden akademisyenlere kadar genis bir kitleyi hedef alarak kapsayici bir platform olusturmaktadir” diye konustu.



130’dan fazla ülkeden 3 bin film

Okan Tosun, festivalin küresel bir kitleye ulasmayi basardigini, 130’dan fazla ülkeden 3 bine yakin film basvurusu alindigini belirterek, “Bu, festivalin kapsayiciligini ve uluslararasi düzeyde ne kadar çekici oldugunu göstermektedir. Final seçkisine layik görülen her bir film, afetlerin farkli boyutlarini ele alacak ve katilimcilara zengin bir içerik sunacaktir” dedi.

Yarismada Uluslararasi Kurmaca Uzun Metraj Film kategorisinde afet ya da afetin etkilerini konu alan uzun metrajli filmler yarisacak. Uluslararasi Kurmaca Kisa Metraj Film kategorisinde 40 dakikanin altindaki kisa metrajli kurmaca filmler afet hikayelerini etkileyici sekilde festivale tasiyacak. Uluslararasi Belgesel Film kategorisinde gerçek afetleri ya da gerçek afetlerin etkilerini konu alan belgesel filmler yarisacak. Uluslararasi Animasyon Film kategorisinde görsellerle afet ya da afetin etkilerini bu kategoride etkileyici sekilde festivaldeki yerini alacak.

Festivalde 6 Subat’ta yasanan deprem ve sonuçlarini ele alan yapimlara özel 6 Subat Kunesko Deprem Özel Ödülü verilmesi de planlaniyor. Uluslararasi Afet Film Festivali’nde toplamda 20 ödül dagitilacak. Katilimcilar toplamda 12 bin dolar degerinde ödül kazanma sansina sahip olacaklar.

Sonuçlar 16 Mayis’ta açiklanacak

UAFF ana jürisi, Sinefilozofi Kurucusu Serdar Öztürk’ün baskanliginda belgesel yapimcisi Coskun Aral dahil olmak üzere toplam 20 deneyimli sinema profesyonelinden olusuyor. Jüri ekibi, her kategoride en iyi yapimlari belirlemek için titiz bir degerlendirme süreci yürütüyor. Ayrica 30 kisilik bir ön jüri ekibi, basvurulari ilk olarak degerlendirmeye alarak ana jüriye sunulacak adaylari belirledi. Ana jüri, 16 Mayis tarihinde ödül alacak filmleri degerlendirecek ve son karari verecek.

Festivalde 21 Mayis 2024 Sali Saat 19.00’da CSO Ziraat Bankasi Ana Salon’da gerçeklesecek resmi açilis töreni, sanatseverleri ve film yapimcilarini bir araya getirecek. Törende afetlerde aktif olarak insani yardimlara ve arama kurtarma çalismalarina katkida bulunan kisi ve kuruluslara onur ödülü verilmesi planlaniyor. Ayrica açilis töreninde ‘7 Mumun Isiginda’ adli belgeselin izlenmesinin ardindan Antakya Medeniyetler Korosu konser verecek. 26 Mayis 2024 Pazar saat 19.00’da Resim Heykel Müzesi Türk Ocagi Salonu’nda gerçeklesecek olan kapanis töreninde ödül kazanan filmler açiklanacak, ödüller takdim edilecek ve festivalin önemli anlari vurgulanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile