Afette Lojistik Yönetimi Yüzde 80 Oraninda Etkili

Afette Lojistik Yönetimi Yüzde 80 Oraninda Etkili

Kahramanmaras depremleri, büyük afetlerden sonra lojistik sorununu da gündeme getirdi. Yasar Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Pervin Ersoy Ataç, afet sürecinde lojistik destegin basarili bir sekilde gerçeklesmesi halinde yüzde 80 oraninda etkili olacagini söyledi.

Yasar Üniversitesi Isletme Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Pervin Ersoy Ataç, Kahramanmaras’ta meydana gelen depremde en temel sikintinin bölgeye lojistik açidan destek saglanamamasi oldugunu söyleyerek, "Lojistik açidan basari saglanirsa yüzde 80 oraninda afet sürecinde basari yakalanabiliyor. Izmir özelinde de limanlarla çevrili oldugu için deniz yolu bir alternatif olarak gündeme gelmeli. Limanlardan alternatif küçük araçlarla ürünlerin sevkiyati yapilmali. Deniz kismi ile ilgili çalismalara agirlik verilmelidir" dedi.



"En temel sorun trafik"

Afet aninda en temel sorunun trafik oldugunu vurgulayan Ataç, "Izmir depreminde de temel sikinti trafikti. Yalnizca deprem özelinde degil, en ufak bir yagista da en büyük sikinti bir yerden bir yere ulasamama sikintisi oluyor. Yapilmasi gereken alternatif yollarin planlanmasidir. Alt güzergahlar belirlenmeli, belki daha küçük araçlarla yardimlar ulastirilmali. Planlamalar ilçe bazinda olmali. Her ilçenin altyapisi farkli. Herkese ayni plan dayatilamaz. Il bazinda genel plan olmali ama ilçe bazinda da plan yapilmasi önem tasiyor" diye konustu.



Stratejik noktalara tibbi malzeme ve ekipman depolanmali

Afet öncesi süreçlerde ilaç ve saglik malzemeleri ile ilgili planlar yapilmasinin da hayati öneme sahip oldugunu söyleyen Ataç, "Bölge nüfus dagilimina göre önceden planlanan stratejik noktalardaki depolara gerekli tibbi malzeme ve ekipmanin depolanmasi afet esnasinda bölge ihtiyacini karsilamak için önemli. Bu ürünlerin uygun sartlarda saklanmasi (soguk zincir gerektiren durumlarda bu zincirin bozulmadan ürünlerin uygun sicaklik ve nemde depolanmasi), ilaçlarin son kullanma tarihlerinin sik sik kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda stoklarin güncellenmesi, uygun sekilde paketlenmesi ve etiketlenmesi ihtiyaç durumunda bu ürünlere hizli erisim için çok önemli. Ayrica, evlerimizde acil durumlar için hazirlayacagimiz acil durum çantasi yardim ekipleri gelene kadarki süreçte kendimiz ve çevremizdeki kisilerin sagligini korumak için oldukça önem arz ediyor" seklinde konustu.



"Afet sonrasi raporlama yapilmali"

Afetin meydana geldigi anda afet bölgesine hizli sekilde yanit verilmesinin önemine dikkat çeken Ataç, sunlari belirtti:

"Afet öncesi iyi senaryolar planlandiysa hizli sekilde müdahale edilebilir. Zaman insan hayatina esittir. Yasanan afetin ardindan da önemli olan kisim süreçlerin raporlanmasi ve degerlendirilmesidir. Her afet sonunda raporlama yapilmasi gerekiyor ki ders alinarak ilerlenebilsin."

"Imara açildigi için toplanma alanlari sürekli degisiyor"

Toplanma alanlarinin imara açilmasi nedeniyse sürekli degistigini aktaran Ataç, alternatif yerlerin afet toplanma alani olmasi gerektigini belirtti.

Ataç, "Afet toplanma alanlari açik. Bu nedenle hijyen, temizlik, güvenlik, isinma gibi konularda sikinti meydana getiriyor. Alternatif yerlerin toplanma alani olmasi gerekiyor. Bu alanlar, imara açilabiliyor. Imara açildigi için toplanma alanlari sürekli degisiyor. Daha güvenli alanlar olmali. Okullar, stadyumlar, üniversiteler gibi. Binalarin altinda gidalar ve su için depolar olusturulabilir. Bölgesindeki kisiler belli bir süre orada yasayabilirler" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile