Afganistan'da Valiye Düzenlenen Suikast

Afganistan'ın Logar vilayetinde bayram namazından sonra camide meydana gelen ve Logar valisinin ölümüne neden olan patlamaya, valinin önündeki mikrofonun içine yerleştirilen bombanın yol açtığı bildirildi.


Logar Valiliği Sözcüsü Din Muhammed Derviş, AA'ya yaptığı açıklamada, bayram namazının ardından halkın bayramını kutlamak için mihraba gelen Vali Arsala Cemal'in mikrofona yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu olay yerinde hayatını kaybettiğini söyledi.

Logar'ın merkez ilçesi Puli Alem'deki merkez camide düzenlenen saldırıda en az 15 kişinin yaralandığı belirtildi. Hastane kaynakları yaralılardan 5'inin durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Daha önce düzenlenen suikast girişimlerinden yara almadan kurtulan Cemal, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye yakın bir isimdi. Taliban'ın etkin olduğu güney bölgelerinden Host'ta da valilik yapan Cemal, burada da valilik binasını hedef alan intihar saldırılarından kaçmayı başarmıştı.

Daha önce düzenlenen ve Cemal'i hedef alan saldırıların sorumluluğunu Taliban üstlenmişti. Taliban, ABD'nin kuklası olarak nitelendirdiği Karzai hükumeti için çalışan kişileri bayram boyunca hedef alacağını duyurmuştu.

- Kabil'de Kurban Bayramı kutlamaları

Başkent Kabil'de bayramı namazı, kentin en büyük camisi İdgah Mescidi'nde kılındı. Binlerce kişinin katıldığı namaz sonrası verilen hutbede birlik ve beraberliğe vurgu yapıldı. Ancak imamın gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine değinmesi cemaatin tepkisine neden oldu. Halk, siyasetin camilere girmemesi uyarısında bulununca imam konuyu değiştirmek zorunda kaldı.

Namazdan sonra dışarı çıkan halk, geleneksel hale gelen ve yıllardır devam eden toplu bayramlaşma töreninde birbirinin bayramını kutladı.

- Türk halkının bağışları Afgan halkına ulaşıyor

Bu arada Kurban Bayramı dolayısıyla Afganistan'a gelen Türk yardım kuruluşları, ülkenin değişik bölgelerinde ihtiyaç sahibi ailelere kurban yardımında bulunuyor.

Afganistan genelinde 20 ayrı vilayette kurban kesimi yapan Kimse Yok Mu Derneği, 10 bin ihtiyaç sahibi aileye kurban eti dağıtacak.

İHH yetkilileri de bu yıl ülke genelinde 35 bin kişiye ulaşacaklarını belirtti.

Bu yıl ağırlıklı olarak kuzey vilayetlerinde kesim yapan İHH, uzun yıllardır Afganistan'da kurban faaliyetleri sürdürüyor.

Ülkenin güneyindeki Celalabad merkezli kurban kesimi ve dağıtımı yapacak olan Cansuyu Derneği de bu vilayetlerdeki halkın yüzünü güldürmeyi amaçlıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile