Afganistan'da Badgis Vilayetinde Taliban Ile Güvenlik Güçleri Arasinda Çatismalar Sürüyor

Afgan hükümeti Taliban'in Badgis'deki ilerleyisini durdurmak için özel kuvvetleri görevlendirdi Kalei Nev'in bazi kesimlerine düzenlenen hava saldirilarinda 69 Taliban üyesi öldürüldü.

Afganistan'in batisindaki Badgis vilayeti merkezinde Taliban militanlari ile güvenlik güçleri arasinda çatismalar sürüyor.

Tolo News'in haberine göre, bir güvenlik yetkilisi, merkezi Kale-i Nev sehri olan Badgis vilayetinin bazi bölgelerinde güvenlik güçleriyle Taliban militanlari arasinda çikan çatismalarin dünden bu yana sürdügünü bildirdi.

Haberde, çatismalarin, Kale-i Nev'de polis komuta merkezine, askeri üs ve Ulusal Güvenlik Müdürlügüne (NDS) yakin bir noktada yasandigi bilgisi paylasildi.

Bu arada Afgan hükümetinin Taliban'in Badgis'deki ilerleyisini durdurmak için özel kuvvetleri görevlendirdigi belirtildi.

Afganistan Savunma Bakanligi, komando birliklerinin bölgeye konuslandirildigini, güvenlik güçlerinin operasyonlarinin komandolarin gelisiyle ivme kazandigini ve Kale-i Nev'in "yakinda" Taliban'dan temizlenecegini açikladi.

Bakanlik ayrica Kale-i Nev'in bazi kesimlerine düzenlenen hava saldirilarinda 69 Taliban üyesinin öldürüldügünü ve 23'ünün de yaralandigini bildirdi.

Afganistan'in diger vilayetlerinde de son 24 saat içinde terörle mücadele kapsaminda düzenlenen operasyonlarda 107 Taliban üyesinin öldürüldügü ve 58'inin de yaralandigi belirtildi.

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor.

Taliban, haziran ayinin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi. Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni iki yönden kusatan Taliban, güneybatida ise Gazni vilayetine yogunlasti.

Taliban; Badahsan, Tahar, Gazni, Herat ve Badgis vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

Afganistan Içisleri Bakanligina göre, son 2 haftada 14 ilçe Taliban'dan geri alinirken hiçbir ilçe kalici bir sekilde tamamen örgütün kontrolünde bulunmuyor. Taliban ise bu rakamin 170'i geçtigini iddia ediyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden aldigi bilgiye göre, Taliban 407 ilçenin 150'den fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis bulunuyor. Taliban ise kontrolündeki ilçe merkezi sayisinin 205'i geçtigini savunuyor.

Badgis vilayet merkezini ele geçirmek için saldiri baslatan Taliban, yillar sonra ilk kez vilayet merkezini hedef almis bulunuyor.

Militanlar, 2015 yilinda da ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayetinin merkezini kisa süreligine kontrol altina almisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile