Afganistan Temas Grubu Toplantısı Ankara’da Başladı

Afganistan Temas Grubu Toplantısı Ankara’da Başladı

Afganistan Temas Grubu toplantısı Ankara’da başladı.

Toplantının açılışına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2014’te Afganistan’da gerçekleştirilecek devlet başkanlığı seçimlerine 2 yıl kaldığını,
bu sürenin etkin ve profesyonel bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Jawed Ludin de bu seçimin aynı zamanda bir geçiş döneminden sonra Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, dönüşüm sürecini devretmesi anlamına geleceğini söyledi.

"Seçimler hassas bir konu. Sizin bu anlamda desteğinizi beklemeye devam edeceğiz." dedi.

Genel algının aksine Afganistan’ın, kaosun ve çatışmanın olduğu bir yer olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Davutoğlu, Afganistan’ın geçmişten bugüne medeniyetlerin merkezi ve çok kültürlü yaşamın simgesi olduğunun altını çizdi. Afgan halkının şu anda bu görkemli tarihi yeniden inşa etme çabası içinde olduğunu kaydeden Davutoğlu, Temas Grubu toplantılarının da bu konuda en etkin ve profesyonel etkinliklerden olduğunu kaydetti.

Temas Grubu toplantılarında Afganistan’ın geleceğinin ele alınacağını, Afganistan’a nasıl yardımcı olunabileceğinin tartışıldığını kaydeden Davutoğlu, son 10 yılda Temas Grubu’nun etkin bir şekilde çalıştığını; ancak Afgan halkının da aynı zamanda bu süreçte çok sıkıntı çektiğini ifade etti.

2014 AFGANİSTAN İÇİN ÇOK KRİTİK BİR TARİH2014’ün hem Afganistan seçimler, hem NATO’nun görevi hem de geçiş sürecinin sona ermesi açısından çok hassas olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Önümüzde iki yıl var, etkin bir şekilde kullanmalıyız ki Afganistan’ın geleceğini güvence altına alabilelim” dedi.

Davutoğlu, ardından bu yardımın Afganistan’a sağlanması için 3 çerçeve olduğunu belirterek, bunun birincisinin Afganistan içerisindeki, Afganistan içişlerindeki düzenlemelerle ilgili çerçeve olduğunu söyledi.

Afganistan için ülke içinde başarılı olmak için 3 temel olduğunu söyleyen Davutoğlu, ilk olarak ülkede güvenliğin tesis edilmesi gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, bunun için Afgan ordusunun güçlendirilmesi ve güvenliğin Afgan ordusunun desteklenerek güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

İkinci temelin ise ulusal uzlaşma olduğunu aktaran Davutoğlu, ulusal uzlaşmanın tüm gruplar dahil olacak şekilde tesis edilmezse herhangi bir adımın geniş kapsamlı güvenlik sağlayacağını söylemenin mümkün olmayacağının altını çizdi. Ulusal uzlaşının iyi bir koordinasyona sahip olması gerektiğini, uzlaşı olmazsa güvenliğin de olmayacağını söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "İkisi birlikte olmazsa olmaz." dedi.

TÜRKİYE'NİN EĞİTİM DESTEĞİ 2014'TEN SONRA DA DEVAM EDECEKTürkiye’nin Afganistan’ın tüm bölgelerindeki tüm Afgan grupları ile mükemmel ilişkiler kurmuş bir ülke olduğunu belirten Davutoğlu, ulusal uzlaşı için de "Elimizden geleni yapacağız." taahhüdü verdi. Afgan ordusu ile ilgili sürecin, Afganistan’ın kendisinin tetiklediği bir şey olması gerektiğini belirten Davutoğlu, Türkiye’nin askeri alanda Afganistan’da eğitim vermeye devam ettiğini, 2014’ten sonra da herhangi bir koşul olmadan bu eğitim faaliyetlerinin devam edeceğini kaydetti.

ORDUNUN GÜÇLENDİRİLMESİ, ULUSAL UZLAŞI VE EKONOMİK KALKINMABir diğer sürecin de ekonomik oluşum süreci, ekonomik rehabilitasyon olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Ekonomik rehabilitasyon olmadan güvenlik oluşmaz. İstihdam kaynağı oluşmazsa, tarım veya benzeri sektörler üzerinde çalışılmazsa bu kişilerin başka alanlara kaymasını önleyemezsiniz. İşte bu üç koşulun Afganistan’da gerçekleştirilmesi lazım. Ordunun güçlendirilmesi, ulusal uzlaşı ve ekonomik kalkınma, rehabilitasyon." dedi.

İkinci çerçevenin ise Afganistan’ın komşuları ile olan ilişkisi olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Afganistan kolayca kapılarını komşularını kapatabilecek ve unutulabilecek bir ülke değil.” dedi.

Afganistan’ın geçmişteki imparatorlukların tampon bölgesini oluşturmadığını, aksine Güney Asya ve Orta Asya’nın tüm etnik ve dini halklarının oluşturduğu bir ülke olduğunun altını çizen Davutoğlu, “Sünniler Şiiler hepsi bir arada yaşıyor. Afganistan, Orta Asya’nın, Güney Asya’nın bütün özelliklerinin yansıtıldığı bir pota. Hayber Kalesi birçok geçiş yolunun merkezi. Çevrenin de doğru bir şekilde bu sürece uyum sağlamasını desteklememiz lazım." şeklinde konuştu.

AFGANİSTAN-PAKİSTAN-TÜRKİYE ZİRVESİ ARALIK'TAKomşularla ilişkilerin geliştirilmesi konusunda Türkiye’nin 2007’de iki süreç başlattığını anlatan Davutoğlu, bunlardan birinin Afganistan-Pakistan-Türkiye arasında üçlü zirve olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin iki komşu ülke arasında ayrım yapmadığını kaydeden Davutoğlu, Aralık ayında bir zirve daha gerçekleştirileceğini hatırlattı. Birlikte geliştirdikleri bir başka sürecin de geçen yıl başlayan İstanbul Süreci olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Güven arttırıcı önlemlerin oluşturulabilmesi için 1 yıl içinde olumlu adımlar attık. Haziran ayında Kabil’deki konferans bunu takip eden bir toplantıydı. İstanbul süreci ilelebet devam edecek.” dedi.

Davutoğlu, Afganistan’ın komşularının doğrudan Afganistan ile ile bağlantılı ülkeler olduğunu ve katkıları olacağını vurguladı. BONN, CHICAGO VE TOKYO'DA VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMELİÜçüncü çerçevenin ise Afganistan konusunun uluslararası boyutu olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu boyut unutulmamalı. Bu platform (Temas Grubu) bu açıdan son derece önemli. En etkin ve profesyonel grup olma özelliği taşıyor." dedi.

Uluslararası destek için Bonn, Chicago ve Tokyo’da 3 önemli adım atıldığını belirten Davutoğlu, Birleşmiş Milletler’in Bonn’da, NATO’nun Chicago’da ve uluslararası toplumun Tokyo’da verdikleri vaatlerin unutulmaması gerektiğini dile getirdi. Davutoğlu, konuşmasının sonunda Afganistan’ın 2014’e kadar alacağı mesafenin kendi içindeki süreç, komşularının ve uluslararası toplumun destekleri ile gelişeceğini bir kez daha vurguladı. LUDİN: AFGAN TARİHİNDEKİ EN ÖNEMLİ SEÇİMLERİNDEN BİRİ Davutoğlu’nun ardından Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Jawed Ludin de bir konuşma yaptı. Ludin, Türkiye’ye ve uluslararası topluma teşekkür ettiği konuşmasında 2014’teki devlet başkanlığı seçimlerinin Afgan tarihindeki en önemli seçimlerinden biri olacağını söyledi.

Bu seçimin aynı zamanda bir geçiş döneminden sonra Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, dönüşüm sürecini devretmesi anlamına geleceğini vurgulayan Ludin, "Seçimler hassas bir konu. Sizin bu anlamda desteğinizi beklemeye devam edeceğiz. Afganların bu süreci en yasal bir şekilde gerçekleştirmek için anlayışınızı bekleyeceğiz. İki yıl zorlu bir dönem olacak, dönüşüm yeni değil 11 yıl önce başladı.

" ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile