Gezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü, Almanya’nın Freiberg Üniversitesi Yerbilimleri Madencilik Bölümü arasındaki işbirliği ile Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu GIZ sponsorluğunda ve Afganistan Madencilik Petrol Bakanlığı’nın desteği ile yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural öncülüğünde gerçekleştirilen geziye 19 Afgan maden ve jeoloji mühendisi katıldı.
Misafirler, Eti Maden İşletmeleri Kırka Bor İşletme Müdür yardımcısı Ersan Ayten ve beraberindeki heyet tarafından karşılandı. Proje hakkında bir sunum yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, "Bu iki aylık ve dünyada ilk defa yapılan bir çalışma. Bu çalışmanın dört ayağı var. İlk ayak biziz. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak ben bu projenin başından sonuna kadar yanlarında olacağım. İkinci ayağı dünyanın ilk maden fakültelerinden olan Almanya’nın Freiberg Üniversitesidir. Üçüncü ayağı ise Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu GIZ, yani bir devlet kuruluşu olan bizim TİKA’ya karşılık gelen GİZ devlet kuruluşudur. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Bütün masraflarımızı onlar karşılıyor. Dördüncü ayağı ise Afganistan Madencilik Petrol Bakanlığı. Burada dost Afgan maden ve jeoloji mühendisi var. Onlarla artık kardeş gibi olduk. Özet olarak, iki üniversite olarak Afganlı mühendislerimizin eğitimlerini üstlenmiş bulunuyoruz. Afganistan’ın kalkınması ve kendi ayakları üzerinde durması madencilik sayesinde olacaktır. Çünkü Afganistan yer altı zenginlikleri olarak çok zengindir. Özellikle lityum kaynakları bakımından dünya birincisidir. Bu bakımdan da Afgan dostlarımızın kendi madenlerine sahip çıkmalarını istiyoruz’’ diye belirtti.
Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu GIZ’in Afganistan yetkilisi Habibullah Mırkhaıl ise; ’’Türkiye’de görülen bu misafirperverlik bizleri mutlu etti. Diğer projelerimiz de Türkiye’de yapılmasını sağlayacağız. Bizler için önemli olan, Afganistan’daki kaynakları değerlendirebilecek, pazarlayabilecek kendi yöneticilerini yetiştirilmesidir’’ diye belirtti.
Kırka Bor İşletme Müdürlüğü maden mühendislerinden Yavuz Özkan tarafından, heyete Kırka Bor İşletme Müdürlüğü hakkında İngilizce bir sunum yapıldı.
Sunum sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, yaptırmış olduğu madenci heykelini’ tüm maden işçileri ve çalışanları adına sizlere hediye ediyorum’ diyerek Eti Maden İşletme Müdür yardımcısı Ersan Ayten’e takdim etti. Eti Maden İşletmeleri Müdür yardımcısı Ayten de ziyaret duyduğu memnuniyeti dile getirerek katılımcılara teşekkür etti ve katılımlarından dolayı heyet adına Prof. Dr. Orhan Kural’a işletme Müdürlüğünde üretimi gerçekleştirilen susuz borakstan yapılmış bir Türkiye haritası hediye etti.
Daha sonra heyete, fabrika üretim tesisleri ve açık ocak başta olmak üzere bir gezi yaptırıldı. Açık işletmede gerçekleştirilen maden patlatmasını seyrettirildi. Heyet, toplu fotoğraf çekiminin ardından tesislerden ayrıldı.
Afganistanlı Maden Ve Jeoloji Mühendislerine Eti Maden Kırka Bor İşletmesine Teknik Gezi
Afgan maden müfettişlerine, Türkiye’de verilen eğitimi kapsamında Eskişehir’de kurulu bulunan dünyanın en büyük bor rezervine sahip Eti Maden Kırka Bor İşletmesine teknik bir gezi düzenlendi.