Afrika Birliği, 'fransıza' Oy Vermedi

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping’in, bu sabah yapılan seçimlerde geçerli oyu alamayarak görevini bırakması Kara Kıtalıları dans ettirdi.

Ping’in karşısında 2 . turda elenen Güney Afrika İçişleri Bakanı Nkosazana Dlamini-Zuma , rakibinin de 3 . turda yeterli oyu alamadığını duyunca , beklediği salondan koridora fırlayarak heyetindeki delegelerle Afrika dansı yaptı .



Aynı zamanda Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma’nın eski eşi olan tecrübeli diplomat ve siyasetçi Dlamini Zuma , başkan seçilemese de dans etmesini “Fransızların kayıtsız şartsız adamı olan Ping’in kaybetmesi” olarak açıkladı .



Jean Ping’in eski bir Fransız sömürgesi olan Gabon’dan olması ve Fransızca konuşmasından dolayı Afrikalılar tarafından Paris’in adayı olarak görülüyordu .



Çin’den aldığı 200 milyon dolarlık kredi ile Etiyopya’daki yeni binasına taşınan AU Komisyonu’na , gelecek Temmuz’da Malawi’de düzenlenecek zirveye kadar Kenyalı olan başkan yardımcısı Erastus Mwencha vekalet edecek .



AU komisyon başkanlığı için kıtanın güçlü devletleri uzun zamandır kendi adayları için kulis faaliyetleri yapıyordu . Ping’in koltuğundan olmasının “Fransa’nın Afrika’daki çıkarlarına büyük darbe vuracağı” yorumları yapılıyor .



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile