Afrika'da Tırtıl İstilası

Afrika'da ilk kez geçen yıl görülen Güney Amerika'ya özgü tırtıllar kıtanın 25 ülkesinde bir buçuk milyon hektarlık tarım arazisine zarar verdi.

Afrika Birliği Kırsal Ekonomi ve Tarım Komiseri Josefa Sacko, tırtılların kıtadaki 25 ülkede bir buçuk milyon hektar ekili alana zarar verdiğini söyledi.

Sacko, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da devam eden 29. Afrika Birliği Zirvesi sırasında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Hali hazırda büyük bir gıda kriziyle karşı karşıya olan Afrika'nın, tarım arazilerine zarar veren yeni ve hızla yayılan zararlı bir böcek türüyle de mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Sacko, 'Kıta genelinde yeni bir komite kurulmalı ve bu zararlı böcekle savaşmak için gerekli kaynaklar kullanılmalı.' diye konuştu.

Tırtıl ordularının 25 ülkeye ulaştığını ve bir buçuk milyon hektarlık alana zarar verdiğin belirten Sacko, 'Afrika Birliği kötüleşen durum ve etkilenen ülkelerdeki gıda güvenliği sebebiyle çok endişeli.' dedi.

Güney Amerika'ya özgü, 'spodoptera frugiperda' adlı tırtıllar, Afrika'da ilk kez 2016 yılında Nijerya, Sao Tome ve Benin gibi ülkelerde görüldü.

Kırsal kesimde başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olması sebebiyle tırtıl istilası, hali hazırda gıda krizi yaşayan Doğu ve Güney Afrika ülkelerinde endişeye yol açıyor.

Tırtıllardan çıkan güveler uçarak kolaylıkla uzak bölgelere yayılabiliyor.

Tırtılların daha çok mısır, soya fasulyesi ve patates gibi ürünlere zarar verdiği belirtiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile