Afrika'nin Kalkinmasini Önceleyen Projelerle Insani Temelli Yaklasim

Afrika'nin Kalkinmasini Önceleyen Projelerle Insani Temelli Yaklasim

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB), Türkiye’nin Afrika ülkelerine yönelik çok boyutlu dis politikasi çerçevesinde; ticaret hacminden siyasi diyalog mekanizmalarina, egitim çalismalarindan ekonomik yatirimlara kadar pek çok alanda önemli faaliyetlerde bulunuyor. YTB, Afrika’nin gelecegini insa edecek insan kaynaginin yetismesi ve Türkiye ile kita arasinda; siyasi, insani, ekonomik ve kültürel iliskilerin gelismesi için her yil çesitli projeler hayata geçiriyor.

Ülkemiz son yillarda küresel sistemde giderek artan öneme haiz olan Afrika ülkelerine yönelik daha aktif bir dis politika izliyor. Bu dis politikaya paralel olarak hem Afrika ülkeleri ile hem de Afrika Birligi (AfB) ile iliskilerin kurumsallasmasi adina Türkiye-Afrika Is birligi Zirveleri düzenleniyor. Ilki 2008 yilinda Istanbul’da gerçeklestirilen zirvenin ikincisi 2014 tarihinde Ekvator Ginesi’nin baskenti Malabo’da yapildi. Zirvenin üçüncüsü ise “III. Türkiye-Afrika Ortakligi Zirvesi” basligi ile Cumhurbaskani Erdogan’in katiliyla 16-18 Aralik 2021 tarihleri arasinda Istanbul’da gerçeklestiriliyor. Zirvede YTB Baskani Abdullah Eren de Afrika ülkelerinin Milli Egitim Bakanlarina Türkiye Burslarina iliskin bir sunum yapacak.

Kültür ve Turizm Bakanligi Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB) Türkiye’nin Afrika politikasi çerçevesinde; ticaret hacminden siyasi diyalog mekanizmalarina, egitim faaliyetlerinden ekonomik yatirimlara kadar pek çok alanda Afrika ülkeleri ile ikili iliskilerin seyrinin gelisimine katki sunmak için çalismalar yürütüyor. Bu kapsamda YTB tarafindan Türkiye Burslari, Türkiye Mezunlari, Akademik ve Bilimsel Is birligi, Medya Egitimi ve Kültürel Hareketlilik Programlari basliklari altinda kitaya yönelik önemli çalismalar yapiliyor.

12 bin 600 Afrikali ögrenciye burs

YTB Afrika ülkelerinin gelecegine yönelik projeler insa edecek basarili ögrencileri degerlendirmelerin ardindan burslandirarak Türkiye’de egitim imkâni sunuyor. YTB Türkiye Burslari kapsaminda 2012-2021 yillari arasinda 54 Afrika ülkesinden toplamda 12 bin 600 ögrenciye yüksek ögrenim bursu verdi.

54 Afrika ülkesinden toplamda 3 bin 29 mezun bulunuyor

Türkiye’deki egitimlerini tamamlayan uluslararasi ögrencileri ülkelerine döndüklerinde de yalniz birakmayan YTB, Türkiye Mezunlari basligi altinda iliskileri sürdürebilir kilmak adina çesitli çalismalar yürütüyor. Türkiye Mezunlari çalismalarinin önemli bir bölümünü ise Afrika ülkelerinden mezunlar olusturuyor. Bu baglamda ülkemiz ile kendi ülkeleri arasinda dostluk köprüleri insa eden Türkiye Mezunlari ayni zamanda gönüllü elçiler oluyor. Türkiye Burslari programi kapsaminda ise ülkemizde egitim almis, 54 Afrika ülkesinden toplamda 3 bin 29 mezun bulunuyor.

Mezun derneklerine yönelik kapasite gelistirme programlari

Bunun yaninda ise mezunlarin kendi aralarindaki ve Türkiye’yle olan iliskilerinin devam etmesi adina ilgili ülkelerde Türkiye Mezunlari derneklerinin kurulmasi tesvik ediliyor. Mezunlarin yasadiklari ülkelerde daha kurumsal bir sekilde var olmalari amaciyla 29 ülkede kurulan 33 bu mezun derneklerinin 13 tanesi 12 Afrika ülkesinde bulunuyor.

Ülke bazli, sektörel ve bölgesel mezun bulusmalari

Ülkelerinde önemli çalismalara imza atan is insani, akademisyen, siyasetçi, sanatçi ve basarili Türkiye mezunlari ile Türk is insanlarini bir araya getiren YTB, ayni zamanda Türkiye Mezunlari bulusmalari da düzenleyerek mezunlarin kendi aralarindaki iletisimin kopmamasina yardimci oluyor. Bu kapsamda 2018 yilinda ATO is birligi ile saglik alanindan Türkiye Mezunlari ile bu alanda çalisan Türk is insanlari bulustu. Önümüzdeki yillarda da; yazilim, lojistik ve dis ticaret, enerji ve madencilik sektörleri için de bulusmalar planlaniyor.

Potansiyel mezunlarla iletisim programi

Türkiye’de son sinifta okumakta olan, ayni yil içerisinde mezuniyetleri kuvvetle muhtemel uluslararasi ögrencilerin mezuniyetlerinden önce ‘Türkiye Mezunu’ kimligi aidiyetine sahip olmalarini için potansiyel mezunlarla iletisim programlari düzenleniyor. Programla birlikte ögrencilerin mezunlari dernekleri aktivitelerinde yer almalari yoksa dernek kurulmasi çalismalarinda aktif rol almalarini amaçlaniyor.

Türkiye mezunlari ile kamu diplomasisi çalismalari

YTB COVID-19 kaynakli pandemi sonrasi küresel ekonominin görünümünün Türkiye Mezunu olan is insanlari ile degerlendirildigi bölgesel webinar serisi düzenledi.

Toplanti serilerinden bir tanesi Afrika Ülkelerinden Türkiye Mezunlari is insanlari ile gerçeklestirildi.

Bunun yaninda ise Türkiye Mezunu Is Insanlarinin Türk Dis Ticaret Hacmine Katkisi konulu bir rapor çalismasi yapildi.

Basarili Türkiye mezunlari ödüllendirildi

2020 yilinda YTB tarafindan Türkiye Mezunlari Ödülleri adi altinda yeni bir proje hayata geçirildi. Proje kapsaminda, farkli ülkelerden gelerek yüksek ögrenimlerini Türkiye’de tamamlayan ve faaliyet gösterdikleri alanlarda üstün basari elde eden Türkiye Mezunlari ödüllendirildi.

Mesleki gelisim ve tecrübe aktarimi programlari

YTB, Türkiye Mezunlari ile etkilesimin uzun vadeli olabilmesini saglamak amaciyla mezunlarin bulunduklari ülkelerde mesleki gelisimlerini destekleyecek programlari da hayata geçirdi. Bu kapsamda 2021 yilinda Anadolu Ajansi is birligi ile, basin yayin alaninda ülkemizde egitim gören mezunlara ’Yeni Nesil Medya Egitimi’ verildi.

Bunun yaninda ise farkli sektöründe çalisan Türkiye Mezunlari ile Türkiye’deki sektör temsilcilerin bulusturulmasi planlandi.

Medya is birliklerinin gelistirilmesi amaçlandi

Türkiye ve Afrika ülkeleri arasindaki medya is birliklerinin gelistirilmesi ve tecrübe paylasiminin saglanmasi maksadiyla; YTB, AA, AFAM ve AKEM is birliginde, 21 Ekim - 12 Kasim 2019 tarihleri arasinda, bölgedeki medya kuruluslarinda çalismakta olan 40 yas alti medya profesyonellerine yönelik Afrika Medya Temsilcileri Egitim Programi (AFMED) gerçeklestirdi. Programa 13 Afrika ülkesinden 20 medya temsilcisi katilmisti. Afrika Medya Temsilcileri Egitim Programi’nin ikincisi ise; TRT, TRT World, AA ile is birliginde 24-31 Mayis 2021 tarihleri arasinda düzenlendi.

Afrika ülkelerinden 21 medya temsilcisi ise bu programa katilim sagladi.

Kuzey Afrika’da Türk Varligi çalistayi

Kuzey Afrika’da Türk Varligi Arastirmalari projeleri kapsaminda ise, kültürel ve sosyolojik arastirmalara ön hazirlik olarak "Kuzey Afrika’da Türk Varligi Çalistayi" düzenlendi.

Kardes cografyada entelektüel is birliginin saglanmasi ve bölgesel konularda ortak bir gündem olusturulabilmesini teminen de 2019 tarihlerinde 25 Afrika ülkesinden 700 akademisyenin katilimiyla Göç ve Diaspora temasiyla Düsünce Kuruluslari Forumu organize edildi. Yine YTB tarafindan komsu cografyadaki Türk varliginin Kuzey Afrika ülkeleri ile iliskilerimizin gelistirilmesinde ortak hafiza, beserî ve kültürel mirasimiz olmalari bakimindan önemli görülmeleri sebebiyle arastirma projeleri yürütüldü. 9 - 20 Aralik 2015 tarihlerinde Istanbul’da Afrika Düsünce Kuruluslari Bulusmasi yapildi. 2014 yilinda Istanbul’da Global Somali Diaspora Çalistayi düzenlendi.

Bunun yaninda Afrika ülkeleri elçilik mensuplari yönelik Türkçe Kursu Projesi hayata geçirildi.

Afrikali diplomatlara Türkçe egitimi

Yine YTB tarafindan düzenlenen KATIP burs programi kapsaminda, 10 ay süresince yabanci uyruklu kamu görevlisi, diplomat, gazeteci, bürokrat, asker ve akademisyenlere yönelik Türkçe egitimi ve çesitli kamu kurumlarinda egitimler verildi.

2014 yilinda uygulanmaya baslayan KATIP burs programindan yararlanan toplam 135 katilimcinin 56’si Afrika ülkelerinden geldi.

2020 yilinda ise YTB tarafindan organize edilen program ile; Ortadogu, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden üniversite ögrencilerinin, gençligi ilgilendiren çesitli temalar çerçevesinde periyodik olarak gerçeklestirilen telekonferanslara katilarak bir araya gelmesine imkân tanindi.

Fikir atölyeleri gerçeklestirildi

Ortadogu ve Kuzey Afrika’daki ülkelerden gençlerin sorunlarini dile getirme ve çözüm üretmelerini sunmasini tesvik etmek amaciyla 2019 yilinda 6 ülkeden 14 gencin katilimiyla Istanbul ve Sakarya’da fikir atölyeleri gerçeklestirildi.

Bunun yaninda Sudan’in tüm vilayetlerinden çogunlugu üniversite ögrencisi olan 35 Sudanli genç, Istanbul, Ankara, Bursa ve Çanakkale illerini ziyaret ederek bu sehirlerin kültürel dokusunu ve tarihi mirasini yakindan tanima firsati buldu.

Afrika Birligi ile is birligi protokolü

Afrika Birligi ile Baskanligimiz arasinda 30 Eylül 2021 tarihinde; diaspora, yüksekögrenim burslari, bilimsel ve akademik arastirma programlari, dil ögrenimi ve kisa dönem egitim programlari konularindaki ortak çalismalarin arttirilmasini amaçlayan bir is birligi protokolü imzalandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile