Afrika orman fillerinin doğum oranlarının düştüğü, yasa dışı olarak yoğun avlandığı bu nedenle sayılarının azaldığı bildirildi.
BBC'de yer alan habere göre, yapılan araştırma, Afrika orman fillerinin diğer fil türlerine oranla daha geç yavruladığını ve yavrularının arasındaki yaş farkının daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Araştırma, Afrika orman fillerinin sayısının 2002-2013 yıllarında yüzde 65 gerilediğini gösterdi.
Araştırmanın hazırlanmasında, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Dzanga Ulusal Parkı'nda 20 yıldan uzun sürede elde edilen verilerden yararlanıldı.
Vahşi Yaşamı Koruma Derneği'nden (WCS) Andrea Turkalo, ormanlık alanlarda bulunan ağaçsız yerlerden geçen binden fazla filin geliş gidiş güzergahını gözlemledi.
Dzanga'daki Afrika orman fillerinin ilk kez 23 yaşından sonra yavruladığını söyleyen Turkalo, bunun, diğer memelilere oranla geç sayılabilecek bir yaş olduğunu ifade etti.
Turkalo, buna karşılık, savan fillerinin 12 yaşında yavrulamaya başladığına dikkati çekti.
Araştırmaya göre, orman filleri 5-6 yılda bir yavrularken, savan filleri her 3-4 yılda bir yavruluyor.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, ortaya çıkan sonuçların orman fillerinin yasa dışı avlanmanın etkilerinden kurtulmasının tahmin edilenden daha uzun zaman alacağını kaydetti.
'Filleri Koruyalım' adlı kuruluşun Başkanlık Kurulu Başkanı ve ABD'deki Colorado Üniversitesinde görevli Profesör George Wittemyer, Afrika orman filleriyle ilgili olarak, 'Kimse bu türün ne kadar hassas olduğunu fark etmedi.' açıklamasında bulundu.
Wittemyer, Dzanga'daki fillerin, ormanın diğer alanlarındakilere nazaran daha az yasa dışı av mağduru bulunduğunu, orman fillerinin 2002'deki nüfus oranlarına dönmek için 90 yıla ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.
Afrika savan fillerinden daha küçük olan Afrika orman filleri, yoğun olarak yasa dışı avlanıyor.
Araştırma sonuçları 'Applied Ecology' dergisinde yayımlandı.
Afrika Orman Fillerinin Sayısı Azalıyor
Orman fillerinin sayısı 20022013 yıllarında yüzde 65 düştü.