Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkan Yardımcısı Rıfat Hekimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buğday rekoltesinin artmasının un sanayicileri açısından sevindirici bir durum olduğunu ifade etti.Hekimoğlu, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı yeni ihracat bağlantıları ile dünya un piyasasında giderek önemli bir oyuncu haline geldiğini bildirdi.Dünya Hububat Konseyi verilerine göre, dünya un ihracatında Kazakistan'ın ardından ikinci sırada gelen Türkiye'nin, 10 yıl önce yıllık 900 bin ton ihracat yaptığını anımsatan Hekimoğlu, özellikle son 5 yılda un ihracatında istikrarlı bir artış yaşandığını söyledi.Hekimoğlu, 2011 yılında da ihracat ivmesinin artarak devam ettiğini, ilk 8 ayda 1 milyon 300 bin ton un ihraç edildiğini dile getirerek, ''Yılın son çeyreğiyle birlikte 2 milyon hedefine ulaşacağımıza inanıyorum. Üstelik unumuz bu yıl daha değerli. Geçen yıl 1 milyon 800 bin ton un ihracatıyla 600 milyon dolarlık girdi sağlamıştık. Bu yıl, ilk 8 ayda 1 milyon 300 bin tonluk ihracatla aynı rakamı yakaladık. Yıl sonunda ekonomiye 900 milyon dolarlık girdi sağlamayı hedefliyoruz'' dedi
-Afrika pazarı ihracatı artırdı- İhracattaki yükselişte artan buğday rekoltesi ve un sanayinin dinamizminin yanı sıra Afrika pazarına girilmesinin etkili olduğunu vurgulayan Hekimoğlu, şunları kaydetti: ''Federasyon olarak ihracat noktasında önemli çalışmalar yaptık. Sanayicilerimiz ihracat için ciddi efor sarf ediyor. Fuarlara ve toplantılara katılarak sürekli araştırma yapıp, gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Un sanayicileri olarak iyi pazar araştırması yapıp, doğru pazarları tercih ederek, ihracata ivme kazandırdık. Özellikle Afrika pazarında yoğunlaşmamız ihracatın seyrini etkiledi. Cibuti, Angola, Somali, Sierra Leone, Gine, Fildişi, Gana, Kamerun Angola, Somali, Tanzanya, Mauritius, Zimbabwe ve Nikaragua'ya kadar çok sayıda Afrika ülkesinde geniş pazar ağı oluşturduk. Türk unu buralarda marka oldu. Özellikle Afrika'nın pilot bölge olarak seçilmesi satış grafiğini artırdı. Önümüzdeki yıllarda Afrika'da pazar ağını daha da yaygınlaştırarak, ihracatta lider ülke olmak istiyoruz.'' Hekimoğlu, son yıllarda un fiyatlarında istikrarın yakalandığını da sözlerine ekledi.(ÖND-MRS)
Afrika Pazarına Yoğunlaştılar, Rekora Koşuyorlar
Önder Felek - Artan buğday rekoltesiyle ivme kazanan un sanayicileri, kara kıta Afrika'da Cibuti'den Angola'ya, Somali'den Sierra Leone'ye kadar uzanan geniş pazarlama ağı sayesinde, 2 milyon ton ihracat hedefine doğru ilerliyor.