Afrikalı Doğa Derneği Üyeleri Baydemir’i Ziyaret Etti

Afrikalı Doğa Derneği Üyeleri Baydemir’i Ziyaret Etti

Doğa Derneği’nin öncülüğünde Amazon’dan Patagonya’ya, Etiyopya kadar baraj altında kalan coğrafyalarda doğayı korumak için mücadele eden aktivistler, Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuklarını Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz ile birlikte güllerle karşıladı. Ziyarette Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, İstanbul’da Dünya Nehirler Konferansı’nın ardından Hasankeyf’i ziyaret etmek için bölgeye geldiklerini söyledi.

Eken, Patagonya’dan Amazon Yağmur Ormanları’na kadar doğayı korumak için çalışma yürüten aktivistlerle birlikte geldiklerini belirterek, “Günümüzde bağımsızlık anlamı değişti. Kültürünü ve doğasını koruyamayanlar bağımsız da olamaz” dedi.

Nehirlerin illeri ve kültürleri birbirine bağladığını, barajların ise parçaladığını ifade eden Eken, “Dicle özgür akmadığı sürece hiçbirimiz özgür olamayız” diye konuştu.

Patagonya’dan Mapuci halkı kadın liderlerinden Moira Millan ise, doğa ile birlikte kendi halklarının hakkını korumak için mücadele ettiklerini söyledi.

Mapuci halkının Şili ve Arjantin tarafından paylaşılarak işgal edildiğini belirten Millan, “Görüyorum ki Amazon halkının mücadelesinin bir benzeri buralarda da veriliyor. Herkes haksızlıklara karşı mücadele ediyor. Tarihi ve doğayı barajlar altında bırakmakla siyasi, ekonomik ve kültürel varlığımız tehdit ediliyor” şeklinde konuştu

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, davalarının kendi davaları olduğunu söyledi.

Diyarbakır’dan Patagonya’ya, Mapuci halkına, Amazonlara dostluk ve dayanışma mesajı gönderen Baydemir, kapitalizmin önce doğayı yok ettiğini ve beraberinde insanlığı da götürdüğünü söyledi.

Yüzyılın yükselen değerinin doğa ve doğayı korumak olduğunu belirten Baydemir, büyük firmaların küresel ısınmanın önüne geçmek için kaynak ayırdığına işaret ederek, "Gerçekten doğayı korumak istiyorlarsa, küresel ısınmaya karşılarsa barajları yapmaktan vazgeçmelidirler. Bu politika ile bizi kandırmaya çalışıyorlarsa yanılıyorlar. Yürütülen bu politikalar insanlığın ve doğanın sonunu getirecektir” şeklinde konuştu

Ilısu’da, Amazon’da baraj inşa etmenin doğanın akışı önüne set çekmek olduğunu kaydeden Baydemir, bir yatırımın gerçek anlamda yatırım olması için insan ve doğa merkezli olması, tarihi ve kültürel değerleri koruması gerektiğinin altını çizdi. Baydemir, yapacakları tüm çalışmalarda Amazon Yağmur Ormanları, Patagonya, Mapuci gibi halkların kendi haklarını ve doğayı korumaya dönük çabalarını Hasankeyf’i korumak için yürütecekleri çalışmalarla birlikte anacaklarını söyledi.

"MEZOPOTAMYA SU BİRLİĞİNİ OLUŞTURALIM"
Baydemir yılda 64 milyon metreküp suyu arıtarak Dicle Nehri’ne iade ettiklerini ve bunu Diyarbakır’dan sonraki tüm yerleşim yerlerine ve Dicle Nehri’nden yaşam bulan canlılara saygının bir ifadesi olduğunu kaydetti.

Baydemir, Dicle Nehri’nden yaşam bulan tüm yerleşim birimlerindeki yerel yöneticilerinin Mezopotamya Su Birliği etrafında birleşmesi konusunda yaptığı çağrıyı yineleyerek, ancak birlikte başarabileceklerini dile getirdi

Ziyaretin ardından Baydemir konuklarıyla bir hatıra fotoğrafı çektirdi. Baydemir fotoğraf çekimi sırasında Afrika’dan gelen konuğun geleneksel başlığını alıp birlikte poz verdi. Mapuci halkı kadın liderlerinden Moira Millan da kendi bayrakları ile poz verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile