İçerisinde bulunan "Dunaliella Salina" denilen bir çeşit su yosunu bakterisinden dolayı özellikle yılın belirli zamanlarında güneşin de etkisiyle pembe renge bürünen gölde, bakteri dışında hiçbir canlı yaşamıyor.
Barındırdığı yoğun, yaklaşık yüzde 40 oranında, tuzdan dolayı, insan vücudunun batmadığı göl, bölgedeki yüzlerce Senegalliye ekmek kapısı oluyor.
Halk, derinliğin yer yer 3 metreye ulaştığı gölden, eski yöntemlerle ve kullandıkları ilkel aletlerle çıkardıkları tuzu hem yerel hem de uluslararası piyasaya satarak geçimini sağlıyor.
Erkeklerin gölden çıkardığı tuzu bölgeye özgü balıkçı kayıklarıyla kıyıya taşıma görevi kadınlara verilmiştir. İnsan gücüne dayanarak yılda yaklaşık 24 bin ton tuz elde ediliyor.
Kadınlar kayıklardan, başlarının üzerinde kovalarla kıyıya getirdikleri tuzları, güneşin altında açık alanda kuruması için öbekler halinde istifliyor. Gölden çıkarıldığında ilk önce rengi koyu olan tuz kavurucu güneşin de etkisiyle kısa süre içinde kuruyarak beyaz renge dönüşüyor.
- Komşu ülkelerden çalışmak için geliyorlar
Binta Camara (24), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldır gölden tuz çıkarttığını söyledi. Gineli olduğunu ve çalışmak için Senegal'e geldiğini belirten Camara, şunları anlattı:
"Sabah erken saatlerde buraya geliyoruz ve erkeklerin kayıklara doldurdukları tuzları kıyıya çıkarıyoruz. Hava sıcak olduğunda güneşin altında çalışmak zor oluyor. Suda yoğun tuz var. Vücudumuza yapışan tuzlar sudan çıkar çıkmaz tenimizi yakmaya başlıyor ancak karnımızı doyurabildiğimiz için şanslıyız. Yara olan yerlerimizi temizleyip, sarıp, tekrar suya giriyoruz çalışmamız gerekiyor."
Başka bir kadın işçi Adama Diop ise Senegallilerin yanı sıra çevre ülkelerden de kadınların gölde çalışmak için bölgeye yerleştiğini anlattı.
Akşam güneş batana kadar göl ve kıyı arasında defalarca gidip geldiklerini kaydeden Camara, günde 2-3 dolar kazandığını ifade etti.
- Pembe göl her gün yüzlerce turisti ağırlıyor
Gölden çıkan tuzun üç çeşit olduğunu anlatan Rehber Bily Mbaye, "Tuzlar, Batı Afrika'daki ülkelerin birçoğuna ve Avrupa'ya ihraç ediliyor. En ince olan tuz yemeklerde, orta kalınlıktaki balıkçılıkta, kalın tuz ise Avrupa ülkelerinde kışla mücadelede yolların açılması için kullanılıyor " diye konuştu.
Öte yandan gölün pembeye en yakın rengi aldığı kasım ve aralık aylarında turistlerin bölgeye ilgisinin de yoğun olduğunu belirten Mbaye, ziyaretçilerin atv araçlarıyla, develerle ve kamyonetlerle çevrede gezinti yapabildiğini söyledi.
Afrikalı Kadınlar Ekmeğini 'Tuzdan' Çıkarıyor
ŞENAY ÖKSÜZ - Senegal'in başkenti Dakar'a yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki, Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Retba Gölü (Lac Rose), diğer adıyla "Pembe Göl", bölge halkının en önemli gelir kapıları arasında yer alıyor.