Afrika insanı, Türkiye'den gelen Doktorlara 'beyaz adam kötüdür' demiyor. Türkiye'den geldiğimizi söyleyince gözlerinin içi gülüyor. Bölgedeki Türk okulları, ülkemiz insanına karşı sevgi bağı oluşturmuş. Afrikalı, tanıdıktan sonra Türklere 'iyi yürekli beyaz adam' tabirini kullanmaya başladı." dedi.
Bir grup gönüllü doktor arkadaşıyla birlikte altı yıldır Afrika’ya giderek yardım elini uzatan doktor Fahrettin Er, Kızıltepe Başak Derneği (Başak-Der)'nin düzenlediği konferans ile Afrika’da yaptıkları çalışmaları anlattı.Kızıltepe’de faaliyet gösteren Başak Derneği’nin düzenlediği organizasyona ilgi büyük oldu. AK Parti Mardin milletvekilleri Muammer Güler, Gönül Bekin Şahkulubey, Abdurrahim Akdağ, Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık, AK Parti İl Başkanı İbrahim Fide, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı M.Ali Dündar, Taşan Özel Eğitim Hizmetleri A.Ş Müdürü Ömer Ay ile birlikte bir çok kurum, sivil toplum örgütü temsilcisinin yanı sıra yaklaşık bin davetlinin hazır bulunduğu toplantı, Mova Alışveriş Merkezi Salonu'nda gerçekleştirildi.
Afrika’nın yoksul ülkelerinde yaşanan insanlık trajedisine Türkiye’den uzanan gönül köprüsünü konu alan konferans, Kızıltepeli hayırsever kadınların kurduğu ve başkanlığını Hatice Özmen Samancı’nın yaptığı Başak Derneği tarafından konukların onuruna verilen yemekle başladı.
Milletvekillerinin yaptığı selamlama konuşmalarının ardından, davetlilerin karşısına çıkan Manisalı Üroloji Uzmanı Dr. Fahrettin Er, bir grup doktor arkadaşıyla birlikte Afrika'da yaşanan insanlık trajedisi ve büyük sağlık sorunlarıyla boğuşan Afrikalılara sağlık hizmetleri vermek için çıktıkları yol ve izledikleri ilginç tedavi yollarını görsel sunum desteğiyle anlattığı konferans merakla izlendi. İki saat süren ve yer yer duygusal anların yaşandığı program sırasında, Afrika'da yaşanan yoksulluğu gözler önüne seren Manisa Sağlık Eğitim Derneği yönetim kurulu üyesi ve Merkez Efendi Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Fahretin Er'in konferansını izleyenlerin arasındaki davetlilerden birçoğunun gözyaşlarını tutamamaları dikkat çekti.Afrika'da hiç doktor yüzü görmemiş ve aç insanların yaşadığını belirten Dr. Fahrettin Er, Türk Doktorlar olarak 6 yıldır Afrika'ya gittiklerini ve birçok hastayı tedavi ettiklerini ifade etti.
Türkiye'deki hayırseverlerin yardımlarıyla Nijer'de 50'ye aşkın su kuyusu açıldığını belirten Er, "Çok sayıda kurum, kuruluş ve kişi bize destek verdi. Bir insana yardım etmek için onun dilini bilmek gerekmiyor. Orada binlerce insanı tedavi ettik. Çok sayıda su kuyusu açtık. Çok sayıda aileye üçü dişi, biri erkek olmak üzere oğlak dağıttık. Önümüzdeki günlerde gene Afrika'ya gideceğiz. Bize, devletimiz de büyük katkı sağladı. Afrika anılarımızı, 500'ü yurt dışında olmak üzere, bugüne kadar bin 46 yerde konferanslarla anlattık ve anlatmaya da devam ediyoruz." dedi.
"İYİ YÜREKLİ BEYAZ ADAM"
Nijer başta olmak üzere, Afrika ülkelerinde en büyük sorunun beslenme ve barınma olduğunu, ortalama olarak insan ömrünün 40 olduğunu belirten Dr. Er, "Afrika insanı, Anadolu insanının şefkatli ve merhametli elini bekliyor. Afrika insanı, Türkiye'den gelen Doktorlara 'beyaz adam kötüdür' demiyor. Türkiye'den geldiğimizi söyleyince gözlerinin içi gülüyor. Bölgedeki Türk okulları, ülkemiz insanına karşı sevgi bağı oluşturmuş. Afrikalı, önceleri korkarak baktıkları ve Fransızlarla karıştırdıkları biz beyazları tanıdıktan sonra Türklere 'iyi yürekli beyaz adam' tabirini kullanmaya başladılar. Siyah Afrikalıların; beyaz insana duyduğu öfkenin yerini Türkler sayesinde sevgi almış. Nijer'de yüzyıllar önce meydana gelen bir sorunun çözümünde katkı sağladığı için çoğu aileler çocuklarına 'Abdülaziz' ismini vermiş. Dönemin Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in ismini vererek Türk insanına karşı vefa göstermişler. Açlıktan çocukların ölmemesi için Afrika insanına şefkat elimizi uzatalım. Zaten halihazırda da bizden başka uzatacak bir el de yok." diye konuştu.
Afrika’da karşılaştığı insanlık trajedisi ve büyük sağlık sorunları yaşayan Afrikalılara uyguladıkları tedavi şekilleri ve hekim olarak yaşadıkları zorlukları belgeleyen resim eşliğinde anlatan Dr. Fahrettin Er, kendine has anlatımıyla; salondaki davetlileri hem güldürdü hem ağlattı.
Slayt gösterisi eşliğinde sunumunu yapan ve salonda bulunanlara yaşanan insanlık trajedisine karşın şükretmekten geri kalmayan Afrikalıların vakur duruşunu gösterdiği örneklerle anlatan Opr. Dr Fahrettin Er, Afrika’da sıkıntısı büyük ölçüde hissedilen su kuyularının açılması için katılımcıların kendi aralarında birleşerek su kuyusu açarak destek olabileceklerini söyledi.
'afrikalı, Tanıdıktan Sonra Türklere 'iyi Yürekli Beyaz Adam' Diyor'
Bir grup gönüllü doktor arkadaşıyla altı yıldır Afrika’ya giderek yardım elini uzatan doktor Fahrettin Er, "Afrika insanı, Anadolu insanının şefkatli ve merhametli elini bekliyor.