Gönüllüler çatısı altında birleşen Türk sağlık ekibi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın İnsani Gelişme Raporu'nun 20. yıl dönümü baskısında dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Mali'de çeşitli sağlık operasyonları ve eğitim çalışmaları yapmak için yola çıktı. Gönüllü ekibin amacı Afrika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Mali'de doktora ihtiyaç duyan insanların gereksinimlerine cevap vermek ve acil müdahale gereken vakaların ihtiyaçlarının karşılanmasıydı.
Daha önce Afrika'nın diğer iki yoksul ülkesi olan Nijer ve Burkina Faso'yo seyahatler düzenleyen Gönüllüler, 28 Ekim – 5 Kasım 2010 tarihleri arasında başkent Bamako'da Mali Türk Büyükelçiliği'nin de desteği ile ilk kez bu ülkede çalışmalar gerçekleştirdi. Uzman doktorlar, hemşireler ve sağlık teknikerinden oluşan Gönüllü ekip 695 poliklinik, 148 anestezi altında ameliyat, 650 diş polikliniği, 1100 azı dişi çekimi gerçekleşti. Operasyonların yanı sıra uzman doktorlar tarafından Malili sağlık çalışanlarına da eğitimleri verildi.
Ülkedeki sağlık tespitleri ilginç verileri de ortaya koydu. Özellikle yenidoğan ölümleri ve prostat vakalarının yoğun olduğu tespit edildi. Sınırlı imkânlarla götürülmeye çalışılan sağlık hizmetlerinin bölge insanının eğitilmesi yoluyla daha verimli hale getirilmesi gerektiğine karar verildi. Bu yönde adım atılarak Türkiye ve Mali'de sağlık personeli yetiştirilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda atılacak adımların TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) ve Mali Türk Büyükelçiliği'nin desteği ile yürütülmesi ve kırsal kesimlere yayılması amaçlanıyor.
BALIK VERMEK YERİNE BALIK TUTMAYI ÖĞRETMEK
Sağlık operasyonlarına paralel ülkedeki yoksulluk ile mücadele konusunda da sosyal projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen grubun en önemli adımlarından biri de emanet keçi dağıtma ve su kuyusu açma çalışmaları oldu. Bu sayede bölge insanının dengesiz ve yetersiz beslenme probleminin çözülmesine katkı sağlanması planlanıyor. Aynı yöntemle daha önce birçok Afrika ülkesinde keçi dağıtımı yapılmış ve hayvancılık yoluyla insanların yeni beslenme alışkanlıkları kazanması sağlanmıştı.