TR-33 bölgesinde kayıt dışı istihdamla mücadele projesi işverenlere ulaşmayı hedefleyen bilgilendirme toplantısı Afyonkarahisar’da düzenlendi.
Termal bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, kayıt dışı istihdamı hem iş veren hem de çalışanlar açısında ele aldı. Prof. Dr. Karadeniz, sigortasız işçi çalıştırmanın devlete, iş verene ve işçiye büyük zarar verdiğini ifade ederek, “İşverenler için çeşitli nedenler var. Bunlar, işletme ölçeğinin küçüklüğü ve katma değeri yüksek ürünler üretimi yapamama, rekabet ve iş gücü maliyetleri, bürokratik işlemlerin güçlüğü, aflar, denetleme olasılığının düşüklüğü. Saydığım bu son maddeyle ilgili olarak ilerleyen dönemlerde bazı düzenlemeler yapılacak. Artık daha sık denetlemeler yapılacak” dedi.
“İmzalı yazı alınsa bile devlet bunu geçerli görmüyor”
Prof. Dr. Karadeniz, sigortasız çalışma konusunda çalışanların yaptığı hatalara da değinerek şunları söyledi:
“Sigortasız çalışmayı bazen işçiler de bazı nedenlerden dolayı beyan ediyorlar. İşçi eğitimsiz ve vasıfsız ise sigortalı çalışmayabiliyor. Kırsaldan kente yönelik göçlerin artış göstermesi, ucuz işçiliğin yaygınlaşması işçileri sigortasız çalışmaya itebiliyor. Bir başka nedenleri ise düşük ücret alan işçilerin daha fazla ücret almak için sigorta yaptırmak istememesi. Bu nedenler işverenlere verilecek olan cezaları engellemiyor. İmzalı yazı alınsa bile devlet bunu geçerli görmüyor ve sigortasız işçi çalıştırılmasına izin vermiyor.”
Karadeniz, konuşmasında son olarak Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) sağladığı desteklerden de bahsetti.
Gerçekleştirilen toplantıya, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürleri ve denetleme müfettişleri, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Gül ve çok sayıda iş veren katıldı.
Afyonkarahisar'da 'Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele' Anlatıldı
Pamukkale Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, kayıt dışı istihdamla ilgili çalışanların yaptığı hatalara değinerek, “Kırsaldan kente yönelik göçlerin artış göstermesi, ucuz işçiliğin yaygınlaşması işçileri sigortasız çalışmaya itebiliyor. Bir başka nedenleri ise düşük ücret alan işçilerin daha fazla ücret almak için sigorta yaptırmak istememeleri” dedi.