Temelinin 25 Ağustos Pazar günü Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından atılması beklenen Beyköy Sulama Göleti’ne, arazilerini sular altında bırakacağı gerekçesi ile çevre köylerden tepki geldi. Sulama göletinin başka bir yere yapılmasını isteyen çoluk, çocuk, kadın, erkek traktörleri ile arazilerine gelerek olayı protesto edip basın açıklaması yaptı. Ellerinde pankart ve dövizlerle bir süre yürüyüp slogan atan köylüler, tepkilerini ortaya koydu.
Eylemci köylüler adına basın açıklaması yapan Demirli Muhtarı Celal Cengiz, eylemelerinin amacının 50 haneli ve yaklaşık 250 nüfusu olan köylerinin tek geçim kaynağı olan 3 bin hektarlık arazilerinin sular altında kalmasını önlemek olduğunu söyledi.
Sulama göletine karşı olmadıklarını, sadece göletin başka bir yere yapılmasını istediklerini dile getiren Muhtar Cengiz, "Buraya toplanmamızın amacı Beyköy Sulama Göleti'nin yapılması. Benim köyüm bir avuç, fakir bir orman köyü, tarlalarımız ve arazilerimiz kısıtlı. 11 mart 2011’den bu yana mücadelemizi veriyoruz. Yetkili yerlere resmi olarak yazışmalarımızı yapıp sesimizi duyurmaya çalıştık ama bizi dinleyen olmadı. Bu konuda şimdi Başbakanımız ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ndan yardım istiyoruz. Benim köyümün çok kısıtlı arazileri vardır. 80 yaşındaki insanlar bu saatten sonra ne yapabilirler? Bu tarlalar su altında kaldığında benim köyüm yok olacak. Bir köy yapılıp bir köy yıkılmaz. Biz sayın büyüklerimizden yardım ve adalet istiyoruz. Yaklaşık 3 bin hektar arazi sular altında kalıyor. Burada arpa, buğday ve ayçiçeği ekiliyor. Buralar sular altında kalacağı zaman benim köylüm mağdur olacak, aç kalacak" ifadelerini kullandı.
"SULAMA GÖLETİ'NE KARŞI DEĞİLİZ, YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Sulama göletinin yapımına karşı olmadıklarını, göletin yapım yerinin 1 kilometre yukarıya kaydırılması istediklerini anlatan Cengiz, “Sulama göleti oraya yapılacağı zaman benim köyüm de mağdur olmayacak, benim köyüm sular altında kalmayacak, artı bundan bizimle birlikte 4 köy de yararlanacak. Ben köylülerle birlikte Devlet Su İşleri Isparta 18. Bölge Müdürlüğünde gittik ve görüştük ancak onlar da derdimize derman bulamadılar. Bizlere yukarıdan talimat gelmesi gerektiğini söylediler. Bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na da dilekçe ile başvurduk ancak cevap gelmedi. Dava açacağız, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvuracağız” diye konuştu.
“KÖYLÜLERİN ARAZİSİ SULAR ALTINDA KALIRSA GİDİP ORMANDAN AĞAÇ KESECEKLER”
Köylünün birçoğunun ağaç kesmeden dolayı sabıkasının olduğunu ve göletle sular altında kalacak olan arazilerin tek geçim kaynakları olduğunu da vurgulayan Cengiz, şöyle devam etti:
“Bu köylünün arazisi kısıtlı ve çaresiz. Biz topraklarımızı verelim. Bize bir yer göstersinler, bizi götürüp bir yere yerleştirsin iş imkanı sunsunlar Ama bunları da yapmıyorlar. Bizim tek geçim kaynağımız burası. Köylüler ya orman kesecekler ya da bu tarlalardan geçimlerini sağlayacaklar. Biz yetkililerden yardım bekliyoruz.”
Öte yandan köylüler, yapılacak gölet ile sadece arazilerin değil Frig Vadisi eserlerinin bazılarının da sular altında kalacağını iddia ederek bu durumun daha vahim olduğunu söyledi.
Basın açıklamasının ardından gölet inşaatına kadar yürüyen köylüler, burada yaptıkları kısa süreli oturma eyleminin ardından olaysız dağıldı.
Afyonkarahisar’da Köylülerin Sulama Göleti İsyanı
Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Demirli köyünde yapılacak olan sulama göleti ile arazilerinin sular altında kalacağını iddia eden köylüler, inşaat çalışmalarının başladığı alanda oturma eylemi yaptı.