AFYONKARAHİSAR - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında "Afyonkarahisar’da Mermercilik" konulu konferans düzenlendi.
AKÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Ersoy, konferansta yaptığı konuşmada, Dünya Madenciler Günü'nün Türkiye'de 1960 yılında kutlanmaya başladığını kaydetti.
Türkiye’nin başta bor ve doğal taş olmak üzere birçok maden bakımından zengin bir ülke olduğunu ifade eden Ersoy, şöyle devam etti:
"Madenler yenilenmeyen kıt kaynaklardır. Ekonomik rezervleri belli bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Aranmaları ve üretim için gereken yatırımlar, yoğun kaynak ve zaman gerektirmektedir. Madenciliği diğer sektörlerden ayıran özelliklere baktığımızda, madencilik sektörü ekonomik kalkınmayı başlatan öncü bir sektör konumundadır. Afyonkarahisar da bunun en canlı örneğidir. Madencilikte yer seçme şansımız yoktur. Madenin bulunduğu yerde üretim yapılması zorunludur. Örneğin bir tekstil fabrikasını istediğiniz yere kurabilirsiniz ama madencilikte böyle bir şansınız yoktur. Çünkü nakliye tüm maliyetleri geçebilir. Madencilik, istihdam ağırlıklı bir sektör olup, genellikle kırsal kesimde faaliyet gösterdiği için göçü sınırlayıcı bir rol üstlenmektedir."
Alimoğlu Marble Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ise Anadolu’da madenciliğin çok eski çağlardan beri yapıldığını kaydetti.
Alimoğlu, "Tarihi belgeler, milattan önce 7000 yılında metallerin ilk defa Anadolu’da bulunduğunu göstermektedir. Dünyada madenin ilk kez ateşle eritildiği yer İzmir yakınlarında Sardes şehri olmuştur. Afyon mermerleri içerisinde en kıymetlisi 'Afyon Beyazı'. Mermer kireç kökenli bir doğal malzeme olmasından dolayı tamamen zararsız bir madendir. Pratik yaşamda her alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
'Afyonkarahisar'da Mermercilik' Konferansı
AKÜ Mühendislik Fakültesi tarafından, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında "Afyonkarahisar’da Mermercilik" konulu konferans düzenlendi