Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Yöneticisi Arslan Açıklaması

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Yöneticisi Hasan Arslan, "Afyonkarahisar merkez nüfusunun 200 binin altında olduğunu düşünürsek merkez nüfusun tamamının yılda 4 kez hastanemizde muayene olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Arslan, hastanede düzenlediği "2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda 2013 yılında acil servisteki ve polikliniklerdeki hasta sayısı ve iş yükünün arttığını, ayda 80 bin civarında hastanın tedavisinin yapıldığını söyledi.

Hastaneye gelen hastaların yüzde 20 ile 25 arasında acil serviste muayene edildiğini bildiren Arslan, "Acil servisten hasta sevk sayısı bizim için değerlendirme sayısı oluyor. Hastanemizde acil servisten sevk sayısı binde 2 ile 4 civarında. Bu da Türkiye ortalamasına göre çok ciddi bir rakam. Bu acil servise gelen hastaların büyük çoğunluğunun tedavi edildiğinin gösteriyor" diye konuştu.

Sadece acil serviste 2012 yılında 173 bin 70 hastaya bakıldığını, bu sayının 2013'de 202 bin 217'ye çıktığını aktaran Arslan, şöyle konuştu:
"Afyonkarahisar nüfusunu değişmediğini düşündüğümüz zaman acil servisin hasta sayısında yüzde 17'lik bir artış olduğunu görüyoruz. Poliklinik hizmetlerine baktığımız zaman da yüzde 15'ler civarında. 2012'de 725 bin hasta muayene edilmiş. 2013 yılında ise Afyonkarahisar toplam nüfusundan daha fazla bir hasta muayene etmişiz. Afyonkarahisar merkez nüfusunun 200 binin altında olduğunu düşünürsek Afyonkarahsar'ın tamamının yılda 4 kez hastanemizde muayene olduğunu söyleyebiliriz. Bu da hastanemizin iş yükünün, hizmetinin artığını bir göstergesi. Aynı artışlar yatan hasta sayısında yatak doluluk oranında da görülmekle beraber vefat eden hasta sayısında bu oranı görmedik. Bu da tabi hastanemizin hizmet kalitesinin artığının bir göstergesidir. Yatak hasta sayında yüzde 14'lük bir artış, doluluk oranında yüzde 13'lük bir artış varken vefat eden hasta sayısında geride giden bir oranımız var."
Sağlık Bakanlığının ve kendilerinin çok önem verdiği uygulamalardan birisinin de Merkezi Hastane Randevü Sistemi (MHRS) olduğunu vurgulayan Arslan, burada da bir artış yaşadıklarını, ocak ayında 6 bin 418 kişinin MHRS sayesinde muayene olduğunu, bu sayının aralık ayında bu 9 bin 500 civarında olduğunu aktardı.

-"Yoğun bakım hizmetlerinde de artış sağlandı"

Yoğun bakım hizmetlerinde de 2013 yılı içinde bir artış sağlandığını ifade eden Arslan, şöyle devam etti:
"Burada vurgulamak istediğim nokta 2012 yılında toplam 27 yatağımız varken 2013 yılında 40'a çıkardık. Bu artış yüzde 48'lik bir artış, Şuanda inşaatımız devam ediyor en kısa sürede 48 yatağa çıkartacağız. Bu artış kolay bir artış değil. Her yoğun bakım yatağının ciddi bir maliyeti var. Yoğun bakım yatağının olmasından dolayı Bolu'dan bize hasta gelmişti. Sağlık Bakanlığı, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde 2023 planında 48 yoğun bakım yatağı istiyor. Biz bu hedefe biran önce ulaşmak istiyoruz. 2014 yılı ilk çeyreğinde bunu gerçekleştireceğiz. Bu da Afyonkarahisar Devlet Hastanimiz'e güç katacak. Yani dışarıya hasta sevklerinin çoğu yoğun bakım yetersizliğinden kaynaklanıyordu bu yıl biz bu sıkıntıyı yaşamadık. Toplam yatak doluluk oranımız yüzde 80'ler civarında. Bu da yoğun bakım yatağına ihtiyaç var demektir. Gurur duyduğumuz hizmetlerden bir tanesi de ameliyathane hizmetleri. 2012 yılına göre 2013 yılında toplam operasyonlarda yüzde 23'lük bir artış var. Ameliyathanelerin gücü arttı. Sevkler azaldı."
Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde, Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hakkında da bilgiler veren Arslan, 2011 yılında bin hastanın taranıp 3 kişide kanser saptandığını dile getirerek, "2012 yılında 3 bin 500 hasta taranmış 12 hastada kanser saptanmış. 2013 yılında ise 11 bin 900 kişide yapılan taramada 43 kişide kanser saptanmış. Bu insanların kanser olduğundan haberi yok, bu taramada öğreniyorlar" dedi.

Arslan, hastanedeki toplam bin 398 personelden 980'inin memur diğerlerinin şirket elemanı olduğunu, bin 300 personelin sürekli aktif olduğunu sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile