UNESCO'nun "Yaratici Sehirler Agi"na dahil ettigi Afyonkarahisar mutfaginin cografi isaret tescilli lezzeti "Ilibada dolmasi", damak tadina önem verenlerin tercih ettigi yemekler arasinda yer aliyor.
Türkiye'de agustos ayina kadar dere yataklari ve sulak alanlarda rahatlikla bulunabilen, dogada kendiliginde yetisen "labada bitkisi" ispanaga benziyor. Bu bitki yöre halkinca "Ilibada" olarak da biliniyor.
Tabiatta kolayca bulunabilmesinden ekonomik de olan "Ilibada" bitkisinden Afyonkarahisar yöresinde besleyici dolma (sarma) yapiliyor.
Afyonkarahisar Belediyesinin müracaatiyla bu yil içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumunca cografi isaret tescili alan Ilibada dolmasi, kentin geleneksel lezzetleri arasinda yer aliyor.
Kentteki restoraninda yöresel lezzetler sunan Ayse Safkursun, AA muhabirine, bu dolmanin yörenin özel bir lezzeti oldugunu söyledi.
Isletmesinde bu yemegi müsterilerine sundugunu dile getiren Safkursun, söyle konustu:
"Ilibada dolmasinin yapilisi yapragindan dolayi biraz zahmetlidir. Muska seklinde dürüldügü için görünümü de farklidir. Yöresel bir restoran oldugumuz için Afyonkarahisar'in geleneksel mutfagindaki bütün damak tatlarini yapiyoruz. Ilibada yapragini da genellikle ilkbaharda yogun bir sekilde tedarik ediyoruz. Daha sonra dolma haline getirerek dondurucuda stokluyoruz. Yil boyunca da yemegi pisirip bu lezzeti müsterilerimize sunuyoruz."
Ilibada dolmasinin yapilisini anlatan Safkursun, "Labada bitkisini önce tencerede hafif hasliyoruz. Dügü (ince bulgur) ve göceyle (kabugu soyulmus ve kirilmis bugday) hazirlanan harcimizi labadayi muska sekli vererek sarariz. Ardindan tencerede pisirdikten sonra da koyun yogurdu, domates sosu ve tereyagiyla birlikte servis ediyoruz." dedi.
Müsterilerince besleyici özellige sahip yemegin tadinin çok begenildigini dile getiren Safkursun, "Ismi insanlara degisik gelse de Ilibada dolmasini tadan müsterilerimizden çok güzel geri dönüsler aliyoruz hatta bazi müsterilerimiz yaprak sarmasi da saniyor. Görünümüyle birlikte içinde et olmadigi için bunu farkli bir damak tadi olarak sunuyoruz." diye konustu.
- "Restoranlarda yöresel yemeklerin yapilmasi çok güzel"
Müsteri Ibrahim Alimoglu da Ilibada dolmasinin eskiden beri Afyonkarahisar'daki organizasyonlarin özel bir yemegi oldugunu vurguladi.
Yöresel lezzetlerin restoranlarda müsterilere sunulmasini takdir eden Alimoglu, "Bu yemegimiz çok fazla bilinen bir lezzet degil. Artik restoranlarda yöresel yemeklerin yapilmasi çok güzel. Afyonkarahisar'a gelen misafirler, sehrin özel tatlarini da artik rahatlikla bulabiliyor. Ilibada dolmamizi da tatmalarini tavsiye ediyoruz." dedi.
Müsteri Mehmet Algan da ilk defa yemesine ragmen Ilibada dolmasinin lezzetli oldugunun altini çizdi.
Afyonkarahisar'in Besleyici Lezzeti Açiklamasi Ilibada Dolmasi
Kentin cografi isaret tescilli lezzeti 'Ilibada dolmasi', dogada kendiliginde yetisen 'labada bitkisi' ile yapiliyor.