Afyon Kocatepe Üniversitesi ' nin ( AKÜ ) , Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi ( AYTAM ) ve İstanbul Afyonkarahisarlı Sanayici ve İşadamları Derneği ( AFSİAD ) ' nin katkılarıyla düzenlediği ve 2 gün sürecek " 4 . Kent Kurultayı " , AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezi ( AKM ) ' nde başladı .
Kurultayın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Benli , jeotermal kaynağın yenilenebilir , temiz , ucuz ve çevre dostu olmasının yanında aynı zamanda yerli bir enerji kaynağı olduğunu belirtti .
Bugün için Türkiye ' de jeotermalden elektrik üretimi , konut ısıtmacılığı , seracılık ve termal turizm alanlarında uygulamalar bulunduğunu dile getiren Benli , ancak zengin kaynak potansiyeli dikkate alındığında bu uygulamaların arzu edilen düzeyde olduğunu söylemenin mümkün olmadığını kaydetti .
2010 yılında Maden Tetkik ve Arama ( MTA ) Genel Müdürlüğü tarafından keşfedilen yeni jeotermal saha olan İhsaniye ilçesi Bozhöyük sahasının ihale edildiğini ve yatırıma sunulduğunu aktaran Benli , MTA ' nın 2010 ve 2011 yıllarında da Afyon ' a ait yeni jeotermal sahalarda çalışmalarına devam edeceğini bildirdi .
Benli , Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ( OECD ) ülkeleri içerisinde Türkiye ' nin geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke durumunda olduğunu da değindi .
1990–2008 döneminde Türkiye ' de birincil enerji talebi artış hızının aynı dönemde dünya ortalamasının 3 katı olarak yüzde 4 , 2 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Benli , bu nedenle Türkiye ' nin , 2000 yılından bu yana geçen dönemde enerjide dünyada Çin ' den son en fazla talep artışına sahip ikinci büyük ekonomi konumunda olduğunu bildirdi .
Afyonkarahisar Valisi Halik İmga da bu güne kadar her kurultayda şehrin ekonomik , sosyal ve kültürel gelişiminin hızlandırılması için çaba sarf edildiğini söyledi .
Kent kurultaylarının , şehrin ekonomik , sosyal ve kültürel gelişiminin yanında 2 önemli fonksiyonu daha yerine getirdiğini düşündüğünü dile getiren İmga , " Birincisi , şehrin sorunları ve yerel yönetimlerin bu sorunlara ilişkin çözümlerinin tartışılmasına ilgililerin katılımını sağlayarak yerel demokrasi bilincini güçlendirmeye katkı sağlamaktadır . İkincisi , kent kurultaylarında tartışılan sorunlar ve sunulan gelişim yönü yerel yönetimlerin kararlarını , önceliklerini ve faaliyetlerini daha verimle alanlara yönetmektedir . Böylece faaliyetler için kamuoyu desteği de sağlanmaktadır . " dedi .