İBRAHİM YOZOĞLU - İstanbul ve yurt dışında fabrikaları bulunan iş adamı Nihat Çakıner, hobi olarak başladığı baston yapımını meslek haline dönüştürdü.
Çakıner (86), yıllar önce eşinin memleketi olan Sakarya'nın Erenler ilçesi Kayalar Memduhiye Mahallesi'ne ev yaptırdı. İstanbul'un stresinden kurtulmak için ara sıra buraya gelen Çakıner, doğa yürüyüşü için kendisine yürüyüş bastonu yapmaya karar verdi.
Eline geçen demir parçasını sanayide işleterek bastona dönüştüren Çakıner, bastonun aynısından arkadaşlarına da hediye olarak yaptırdı.
Etrafındakilerin de istekte bulunması üzerine kurduğu küçük atölyede baston yapmaya başlayan Çakıner, fabrikasından daha çok burada vakit geçiriyor.
Ağaç işlemesindeki yeteneklerini fark ederek 'Benim fabrikam burası' diyen Çakıner, rüyasında gördüğü motifleri sabah erkenden gittiği atölyesinde yeni yaptığı bastonlara uyguluyor.
Evinin alt katındaki atölyede ilerleyen yaşına rağmen üretime devam eden Çakıner, nakkaş hassasiyetiyle işlediği 700'e yakın saat, ışık, ağızlık, bıçak, pusula ve radyo özelliği bulunan bastonlarını satışa sunuyor.
- 'Aşık oldum ben bu işe'
Baston ustası iş adamı Çakıner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, boş durmayı sevmediğini, her işte koşarak çalıştığını söyledi.
Evinin yanına yaptığı küçük atölyede çalışmaktan mutlu olduğunu belirten Çakıner, 'Ona, buna yaptım derken bu işe bulaştım. Küçük tezgahım vardı, bir iki derken iş ciddileşti. Herkes tarafından yaptığım bastonlar ilgi görmeye başladı. Kültür müdürlüğünden de çok ilgi gördüm. İlk sergimi Atatürk Müzesi'nde açtım. Çok görkemli bir sergiydi, ödüller aldım. Bunlar bana enerji verdi, güç verdi. Ben daha da heveslendim. Aşık oldum ben bu işe. Artık bunlarla bütünleştim.' diye konuştu.
İlk zamanlar yaptığı bastonları satmadığını dostlarına hediye ettiğini anlatan Çakıner, hemen her gün ziyaretine birçok kişinin geldiğini, bunlardan da enerji aldığını aktardı.
- 'Bastonlarla bütünleşmişim'
Bunu tamamen hobi olarak yaptığını aktaran Çakıner, şöyle devam etti:
'Bastonu satmaktan çok birisine hediye ettim mi daha çok mutlu oluyorum. Atölyemde şu anda yaklaşık 700 baston var. Satışı herhangi bir yerden yapmıyorum. Almak isteyen evime geliyor. Ben sıradan bir baston yapmam. Bu bastonlara değişik motifler yapıyorum. Bastonun başında ve sonunda aynı motifi, ortasına ise farklı bir motif yapıyorum. Bu da benim imzam oluyor. Bir bastonun sadece boyası bir hafta sürüyor. Motifleri üst üste boyuyorum. İki günlük baston yapmıyorum. En ince fırçalarla boyuyorum. Boyaları ince ince işliyorum. Bir bastonun kaç gün sürdüğünü hiç bilmiyorum. Çünkü işçilik çok fazla. Yaptığım işi en ince ayrıntısına kadar titizlikle yapıyorum. Çünkü o kadar bütünleşmişim ki inanın çoğu modelleri rüyada görüyorum ertesi günü uyguluyorum. Bunlarla beraber o kadar mutluyum ki bastonlarla bütünleşmişim. Fabrikamı, işimi hiç düşünmüyorum, o kadar bütünleşmişim. Benim fabrikam burası.'
Baston yapımında çok çeşitli ağaç kullandığını ancak her ağacın da detaylı motife uygun olmadığını belirten Çakıner, atölyesindeki baston fiyatlarının 30 lira ile 2 bin lira arasında değiştiğini söyledi.
Sürekli farklı özelliği bulunan baston üretmeye çalıştığını vurgulayan Çakıner, bıçaklı, çakmaklı, ağızlıklı, ışıklı, pusulalı, saatli, bayraklı bastonlar yaptığını anlattı.
Çakıner, yaptığı bastonlara mutlaka teke tırnağı taktığını, bunun kendi imzası olduğunu sözlerine ekledi.
Ağaç Dallarını Sanat Eserine Dönüştürüyor
Hobi olarak başladığı baston yapımını meslek haline dönüştüren 86 yaşındaki iş adamı Çakıner, fabrikalarından çok baston yaptığı küçük atölyesinde vakit geçiriyor Çakıner: 'Bunlarla beraber o kadar mutluyum ki bastonlarla bütünleşmişim. Fabrikamı, işimi hiç düşünmüyorum, o kadar bütünleşmişim. Benim fabrikam burası'