Purdue Üniversitesi ve Georgia Enstitüsü uzmanları ağaçtan türetilmiş doğal alt katmanları kullanan etkili güneş pili geliştirdiklerini açıkladı. Selüloz nanokristal (CNC) alt katmanları imal edilen güneş pilleri ömürleri bittiğinde suyun içinde kolayca geri dönüşebiliyor.
Scientific Reports dergisinde ayrıntılı bir şekilde anlatılan bu yeni teknoloji organik güneş pili olarak geçiyor. Uzmanlar organik güneş pillerinin yüzde 2.7 dönüştürme gücünün olduğunu söylüyor. Yine uzmanlara göre bu yenilenebilir hammaddeden yaratılan bir pil için eşi benzeri görülmemiş bir rakam.
Georgia Enstitüsü'nden Bernard Kippelen bundan sonraki amaçlarının bu dönüştürme etkisini yüzde 10'a çıkarmak olduğunu söyledi. Bu cam veya petrolden üretilen güneş pillerinin dönüştürme seviyesi ile aynı.
Organik güneş pilleri cam ve plastikten elde ediliyor. Hiçbiri imalat sürecinde kolay geri dönüşemiyor. Petrolden üretilmiş alt katmanlar çevre dostu olarak kabul edilmiyor. Kağıt yapmakta kullanılan alt katmanlar çevre için en iyisi ama yüzeyinin fazla pürüzlü ve gözenekli olması performansını düşürüyorç.
Ama selüloz CNC'lerin yüzeyi daha az pürüzlü. Çünkü onlar odundan yapılıyor, yeşiller, yenilenebilir ve sürdürülebilirler.
Bu güneş pilleri oda sıcaklığında bir suya batırıldığında kolayca geri dönebiliyor. Sadece birkaç dakikada çözülebiliyor ve sonra kendi bileşenlerine ayrılabiliyor.
Kippelen 'Güneş teknolojisinde organik alt katmanların performansı ve gelişmesi sürdükçe gelecek uygulamasına da iyi işaret olacak. Ama organik güneş pilleri mutlaka yenilenebilir olmalı. Diğer türlü fosil yakıtlara bağımlılığı azaltırız ama diğerini yaratırız. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten ama tek kullanımlık olmamalı ' dedi.
Ağaçtan güneş pili üretildi
Bilim insanları, doğa dostu yenilenebilir enerji alanında büyük bir başarıya imza attı. ABD’li bilim insanları, ağaçlar da dahil olmak üzere bitkilerden geri dönüştürülebilir güneş hücresi üretmeyi başardı.