Sabri Fidan, “Ahilik toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir medeniyettir. Ahiler, bir toplumda fertleri birleştiren müşterek kıymetler olmadığında ve bağlar kurulmadığında veya sahip olunan değerler kaybedildiğinde, görünüşteki bütünlüğe rağmen, birliğin bozulacağı, toplumun içten içe parçalara ayrılacağı bilincindeydiler.
Ahiliğin asıl amacı toplumun top yekûn kalkınmasıdır. Ahilik şımarıklığa, israfa, tembelliğe ve miskinliğe karşıdır. Yani maddi zenginlik, manevi zenginlikle birlikte olmalıdır. Ahilik anlayışının öncelendiği bir toplumda üretmeden, çalışmadan üleşmek mümkün olmadığı gibi, gayri ahlâki bir usulle para kazanma ve zengin olma yolları da kapalı idi. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilikte bir “ahlak” kuralı hâlini almıştı. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalı idi.
Ahi kendi kendine yeterli insan olmalıdır. Kimseye yük olmayacak kendi elinin ekmeği ile ayakta kalacak; bununla da kalmayacak ekmeğini herkesle paylaşabilecektir. Ahilik halkın sırtından geçinenlere, haksız kazanca, hileli işlere, rüşvete hele hele bir köşeye çekilip tembel tembel oturanlara karşı çıkmış, onlarla mücadele etmiştir.” şeklinde konuştu.
- ELİNE, DİLİNE, BELİNE SAHİP OL -
Sabri Fidan, “Ahilik düzeninde, iş ve meslek ahlâkını mecburi kılan kurallar geliştirilmiştir. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde “hırs” ve bencillikten uzakta durmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir pir’den, üstattan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için herkese saygı, sevgi göstermek, Ahiliğin mutlaka uyulması gerekli görülen, ahlâk ve görgü kurallarını oluşturuyordu. Günümüzde sağlıksız ortamlarda iş güvencesi olmadan çalışan gençleri gördükçe ahiliğin ne büyük bir ihtiyaç olduğunu daha iyi anlıyoruz.
Ülkemizde yaklaşık yirmi üç milyon çalışan genç bulunmaktadır. Bu gençlerimize; “Eline, diline, beline sahip olmak” olarak özetlenen Ahilik anlayışını mutlaka öğretmeliyiz. Çalışan genç emeğinin hakkını alın teri kurumadan alabiliyorsa, işveren çalışanın hakkını gözetip onları koruyabiliyorsa; aile, toplum, bir şehir ve tüm ülke adalet ve hak üzerine olduğu için huzurlu, güvenli ve yaşanabilir bir yer olur.” dedi.
AHİLİK BİR NOSTALJİ DEĞİLDİR
Ahiliğin öneminden bahseden Anadolu Gençlik Derneği temsilcisi “Ahilik belirli bir haftaya sıkıştırılarak kutlanacak bir nostalji değildir. Ecdadımızın İslam’dan ve Kur’an’dan beslenerek oluşturduğu bir ticaret medeniyetidir. Bu yüzden 365 gün yaşanmalı ve tüm hayatı kapsamalıdır.” ifadelerini kullandı.
AGD Kayseri Ahiliğin Önemine Vurgu Yaptı
Anadolu Gençlik Derneği Kayseri Şubesi ahilik haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dernek adına açıklamalarda bulunan Çalışan Gençlik Komisyon başkanı Sabri Fidan Ahiliğin değeri ve önemini anlattı.