Agir Hasarli Binanin Altinda Bulunan Ve Tarihi Oldugu Düsünülen Devasa Sütun Merak Uyandirdi

Agir Hasarli Binanin Altinda Bulunan Ve Tarihi Oldugu Düsünülen Devasa Sütun Merak Uyandirdi

Depremin vurdugu Hatay’da 2 katli agir hasarli binanin altinda bulunan ve tarihi oldugu düsünülen 2 buçuk metre uzunlugundaki sütun vatandaslarda merak uyandirdi.

Kahramanmaras merkezli depremlerde agir hasar alan Hatay’in yüzlerce yildir birçok medeniyete ev sahipligi yaptigi biliniyor. Depremle birlikte binalarin altinda gizlenen tarihi eserler ve yapilar da ortaya çikmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Sofular Mahallesi’nde 2 katli agir hasarli binanin altinda bulunan 2 buçuk metre uzunlugunda, 70 santimetre çapindaki devasa sütun vatandaslarin dikkatini çekti. Vatandaslar tarafindan yapilan arastirmalarda 2 bin yillik bir yapi oldugu düsünülen sütun için resmi kurumlara gerekli basvurular yapildi. Merak uyandiran sütunun geçmisinin ortaya çikmasini isteyen bölge halki, devasa yapinin koruma altina alinmasini talep ediyor.

“Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu”

Agir hasarli bina altinda bulunan sütunun arastirilmasini istediklerini dile getiren Yahya Kirkici, “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu. Bu sütunu biz çocuklugumuzdan beri biliyoruz. Hatta; babalarimiz ve dedelerimiz de biliyor. Bina da agir hasarli oldugu için bu sütunun arastirilmasini istiyoruz. Gerekirse koruma altina alinmasini talep ettik yetkililerden. Hatay Müze Müdürlügü’ne de bildirdik. Boyutu; 2 buçuk metrelik bir tas, çapi da tahminimce 70 santimetre gelir. Gayet büyük duruyor” dedi.



“Biz çocuklugumuzdan beri bu tasin üzerinde oyun oynuyorduk”

Çocuklugundan beridir tasin üzerinde oyun oynadiklarini dile getiren Kirkici, “Biz çocuklugumuzdan beri bu tasin üzerinde oyun oynuyorduk. Simdi bina da agir hasarli oldugundan sütun koruma altina alinsin dedik. Birkaç arkeolog arkadasa da gösterdik. Baktiklarinda mazisinin bayagi eski oldugunu söylediler. Tahminimce 2 bin yillik varmis, ben çok anlamiyorum. Umarim yetkililer arastirirlar ve önlem alirlar. Bu tasin bulundugu yapinin altinda kuyu da var. Mahallemizde tarihi eserler var, bu eserlerin üzerine binalar yapildi derken hepsi kayboldu” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile