Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, kendisinin de Minsk Anlaşması’nın uygulanması konusunda gelinen noktadan memnun olmadığını söyledi.
Steinmeier, Almanya’nın Potsdam kentinde yapılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gayri resmi dışişleri bakanları toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Hamburg'ta aralık ayında gerçekleştirilecek AGİT Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Avrupa'nın güvenliğine ilişkin birçok konunun ele alındığını ifade etti.
AGİT'in geçen yüzyılın bir organizasyonu olarak görüldüğünü anımsatan Steinmeier, ancak Kırım'ın ilhakından ve Ukrayna'nın doğusundaki ihtilaftan dolayı organizasyonun önemli hale geldiğini, söz konusu anlaşmazlığa rağmen bugün Rusya ile görüşülen Avrupa'daki tek oluşum olduğunu dile getirdi.
Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerin bugünkü toplantıda önemli rol oynadığını ifade eden Steinmeier, 'Ben de Minsk Anlaşması'nda gelinen noktadan memnun değilim. Ancak ihtilafta olan tüm tarafların müzakerelerin temeli olarak Minsk Anlaşması’na dayandıkları sürece buna mesafe koyamayız' dedi.
Steinmeier, AGİT Dönem Başkanı olarak sadece ateşkese uyulmasını değil, bölgedeki AGİT gözlemcilerine de saygı duyulmasını isteyerek, son haftalarda gözlemcilerin tehdit edildiğini, bunun onların görevi yerine getirmesini zorlaştırdığını dile getirdi.
Toplantıda sığınmacı ve göç konularını da ele aldıklarını aktaran Steinmeier, bu konuda İtalyan temsilci ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvelik Politikası Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini'nin bilgi verdiğini anlattı.
Steinmeier, doğu ile batı arasında yeniden güven ortamının oluşturulması konusunda neler yapılabileceği noktasında da fikir alışverişinde bulunulduğunu belirtti.
Silahlanmanın kontrol edilmesinin yeniden gündeme gelmesi gerektiğini vurgulayan Steinmeier, bu yönde hemen başarı sağlanamayacağını, ancak bu konuyu görüşmeyi cesaretle sürdüreceklerini söyledi.
Steinmeier, silahlanmanın kontrolünün gündeme taşınmasıyla ilgili katılımcı ülkelerden bir eleştiri almadığını aktardı.
AGİT gayri resmi dışişleri bakanları toplantısına 57 ülkeden 40 dışişleri bakanı ve AB temsilcileri katıldı.
Toplantının ardından Potsdam kentinde tarihi bir tramvay ve Havel Nehri'nde gemi ile gezen katılımcılar, daha sonra soğuk savaş döneminde doğu ile batı arasında casusların değişiminin yapıldığı Glienicker Köprüsü'den geçti.
AGİT Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: 'Ben de Minsk Anlaşması'nda gelinen noktadan memnun değilim. Ancak ihtilafta olan tüm tarafların müzakerelerin temeli olarak Minsk Anlaşması’na dayandıkları sürece buna mesafe koyamayız'