Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, savaş propagandası sorununun farklılıklara saygı, çoğulculuk ve ifade özgürlüğünün yaygınlaştırılmasıyla çözülebileceğini söyledi.
Mijatoviç, Avusturya'nın başkenti Viyana'da AGİT Almanya Dönem Başkanlığı ve AGİT Medya Özgürlüğü Temsilciliği tarafından düzenlenen “Savaş Propagandası ve Medya Özgürlüğü” konulu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, savaş propagandasının basın özgürlüğüne zarar verdiğini ifade etti.
'Propaganda sorunu, ancak farklılıklara saygı, çoğulculuk, ifade özgürlüğü ve barış temelli demokrasi ve medya okuryazarlığının yaygınlaştırılması faaliyetleri ve diyalogla çözülebilir' diyen Mijatoviç, propagandaya karşı hukuki mücadelenin önemine dikkat çekti.
Mijatoviç, 'Propagandanın panzehiri, medya çoğulculuğu, etik, profesyonelleşme ve karşılıklı saygıya dayalı diyalogdur' ifadelerini kullandı.
Almanya AGİT Dönem Başkanı Temsilcisi Büyükelçi Eberhard Pohl de çatışma dönemlerinin aynı zamanda propaganda zamanı olduğunu belirterek güvenilir kaynaklara dayanacak haberlerin her zamankinden daha fazla önem kazandığına vurgu yaptı.
Kiev Mohyla Gazetecilik Okulu Direktörü Dr. Yevhen Fedchenko ise Rusya'nın uyguladığı savaş propagandasına dikkat çekti. Moskova için propagandanın enformasyon savaşının bir parçası olduğunu belirten Fedchenko, 'Son 10 yıl boyunca Rus propaganda makinası yapısal hale geldi ve etkili bir şekilde tamamlanarak Kırım'ın işgal edilmesi ve Doğu Ukrayna'nın tahrip edilmesiyle doruk noktasına ulaştı' dedi.
Fedchenko, Rusya’nın savaş propagandasına 2005’te başladığını ve en son 'Sputnik International' ile dünyanın her yerinde büro açarak bunu sürdürdüğünü kaydetti.
Rusya’nın ulusal güvenliği askeri güçle sınırlı görmediğini kaydeden Fedchenko, Moskova’nın gerçekleri çarpıtarak hem yerel hem de küresel kamuoyu oluşturmaya çalıştığını ifade etti. Fedchenko, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rusya’nın propaganda araçları, küresel güvenliğe tehdittir. O sadece gerçekleri nefret tohumlarına dönüştürmüyor ve kendi tarihi ve siyasetini manipüle etmiyor, aynı zamanda Ukrayna’ya yönelik savaş çığırtkanlığını alevlendiriyor ve propagandayı küresel ölçekte temel insani değerlere karşı güçlü bir silah olarak kullanıyor.'
Fedchenko, Rus propagandasının aktörü olan birey ve tüzel kişilere yurtdışı çıkış yasağı, vize sınırlaması ve banka hesap ve varlıklarının dondurulmasıyla cevap verilmesini önerdi.
Savaş propagandası ve bunun basın özgürlüğüne etkilerinin tartışıldığı toplantıya medya uzmanları, gazeteciler, diplomatlar ve hükümet temsilcileri katıldı.
AGİT'ten 'Savaş Propagandası Ve Medya Özgürlüğü' Toplantısı
AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Mijatoviç: 'Propaganda sorunu, ancak farklılıklara saygı, çoğulculuk, ifade özgürlüğü ve barış temelli demokrasi ve medya okuryazarlığının yaygınlaştırılması faaliyetleri ve diyalogla çözülebilir' Kiev Mohyla Gazetecilik Okulu Direktörü Dr. Fedchenko:'Son 10 yıl boyunca Rus propaganda makinası yapısal hale geldi ve etkili bir şekilde tamamlanarak Kırım'ın işgal edilmesi ve Doğu Ukrayna'nın tahrip edilmesiyle doruk noktasına ulaştı''Rusya’nın propaganda araçları, küresel güvenliğe tehdittir'