'Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetinin Özelden Alınmama Kararına Tepki'

'Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetinin Özelden Alınmama Kararına Tepki'

Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, 2012 yılı sonu hedeflerinin tutturulamayacağı öngörüsüyle, 'ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin özelden alınmaması kararına' sert tepki gösterdi.

Vatandaşların ve diş hekimlerinin bakanlık düzeyinde yapılan açıklamalarla ciddi beklenti içine sokulduğunu belirterek, "Bu yıllardır devam eden ağız ve diş sağlığının görmezden gelinmesidir." dedi.

İlker, “Basın ve yayın organlarında yer alan haberlere göre, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun, 2012 yılı sonu hedeflerinin tutturulamayacağını, hedeflerin tutturulması için bütçede başta sağlık hizmetleri olmak üzere bir çok kurumda kısıtlamalara gidileceği ve bu kısıtlamalara ilk olarak sağlık alanından başlanacağı, sağlık alanındaki ilk kısıtlamanın da alt yapı çalışmaları tamamlanmış olan ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin özelden alınmaması kararı olduğunu açıklamıştır.” dedi.

İlker, “Ekonomik Koordinasyon Kurulu, ağız diş sağlığı hizmetlerinin muayenehanelerden alınmasını reddederek, aslında 74 milyon vatandaşımızın en temel haklarının başında gelen sağlık hakkından faydalanma hakkını elinden almıştır.” şeklinde konuştu.

Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, ekonomik gerekçelerle alınan kararla hekim seçme özgürlüğünün engellendiğini, sağlık haklarının kısıtlandığını, toplumun koruyucu ağız diş sağlığı hakkı göz ardı edildiğini, vatandaşların ağız ve diş sağlığı konusunda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) gitmeye mecbur bırakıldığını, haksız rekabetin meydana geldiğini, toplumun diş hekimlerinden mahrum edildiğini iddia etti.

İlker, “Ekonomik gerekçelerle kesintiye uğratılan, 2012 yılının Ocak ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın talimatıyla yeniden başlayan süreçte, hizmet alınacağı yolunda Hükümet yetkililerince yapılan açıklamalarla hastalar ve diş hekimleri bir büyük beklenti içine sokulmuştur. Bunun sonucu hastalar tedavilerini ertelemiştir. Halkın genel sağlığını çok yakından ilgilendiren ağız ve diş sağlığı, kısa vadeli hesaplarla, yanlış ve ekonomik gerekçelerle, Ekonomik Koordinasyon Kurulu tarafından büyük tehlikeye atılmıştır. Ülke genelinde toplumun çok ciddi bir ağız diş sağlığı sorunu yaşadığı gerçeğini göz ardı eden Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun bu kararını şiddetle kınıyoruz.” diye konuştu.

Kamu kaynaklarının halkın diş ve diş hastalıkları ile ilgili ihtiyacını ve talebini bütünüyle karşılama olanağı olmadığını, bu nedenle kendi çabaları ile kurulan serbest muayenehanelerden hizmet alınması gerektiğini, toplumun diş ve diş eti hastalıklarının tedavisi için, kamunun serbest diş hekimlerinden hizmet almasından başka bir yol olmadığını, bu nedenlerle muayenehanelerden hizmet alınmasının yetkililer tarafından bir an önce yaşama geçirilmesini beklediklerini ifade etti.

İlker şunları söyledi: “Diş ve diş eti hastalıkları aynı zamanda önlenebilir hastalıklar olmasına rağmen, ülkemizde koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanmaması ve bunun sonucunda ortaya çıkan tedavi taleplerinin karşılanamaması nedeni ile diş ve diş eti hastalıkları oldukça yaygındır. Türkiye'de toplumun diş ve diş eti hastalıklarının tedavi ihtiyacı tüm diş hekimlerince ancak 34 yılda çözebilecektir. Yetkililer sağlığın en temel insanlık hakkı ve ağız ve diş sağlığının da genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmaktadır. Yıllardır süre gelen ağız ve diş sağlığının görmezden gelinmesi devam etmektedir. Uygulanan yanlış politikaların en belirgin sonucu ise ağız ve diş sağlığı göstergelerinin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olmasıdır. Bizler diş hekimlerini unutanları unutmayacağız.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile