Şentop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı'da oyların yeniden sayımıyla ilgili asılsız iddiaların gündeme getirildiğini bildirdi.
Bazı haber sitelerinde Ağrı'da 14-15. defa sayım yapıldığı yönünde asılsız iddiaların yer aldığını ifade eden Şentop, "Bu kadar sayım yapma imkanı, ihtimali yok. Şu anda 196 sandık var Ağrı'da. Bu 196 sandığın sayımı aşağı yukarı iki gün sürüyor zaten. Böyle 13 defa sayım olması demek 1 aydır sayım yapıyorlar anlamına gelir ki o kadar süre geçmedi zaten pazardan bu yana da ama böyle bir şey hukuken de mümkün değil" diye konuştu.
Seçim günü oyların sayımının yapıldığını belirten Şentop, AK Parti'nin itirazı üzerine oyların ilk kez yeniden sayılacağını vurguladı.
İlk sayımda BDP'nin sadece 10 oy farkla kazandığını ifade eden Şentop, BDP'nin 20 bin 600, AK Parti'nin de 20 bin 590 oy aldığını hatırlattı.
Şentop şöyle devam etti:
"Bunun üzerine biz, arkadaşlarımızın oradaki tespitlerine göre de bazı sandıklarda problemler var, bazı itiraz sebepleri var, oyların sayımıyla ilgili, geçersiz oylarla ilgili bazı sıkıntılar vardı. Bunun üzerine arkadaşlarımız itiraz ettiler Ağrı'da Merkez İlçe Seçim Kurulu'na. Merkez İlçe Seçim Kurulu, Kurul adı üstünde, birlikte toplanması gerekirken heyet olarak, sadece tek başına kurul başkanı hakim karar vermiş. Kurul kararı olmadığı için aslında bu karar, hukuken yok hükmündedir. Bunun üzerine biz, İl Seçim Kuruluna, Merkez İlçe Seçim Kurulu adına tek başına hakimin verdiği kararın kaldırılması için başvurduk. Ağrı İl Seçim Kurulu da bu kararı kaldırdı ve oyların yeniden sayılmasına karar verdi.
Bu sefer BDP Ankara'ya Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu da ilçe seçim kurulunun kararının yanlış olduğunu ama yeniden sayımla ilgili kararı merkez ilçenin vermesi gerektiğini söyledi.
Süreç yeni baştan başladı, merkez ilçede görüşüldü, Yüksek Seçim Kurulunca yeniden sayım kararı verildi.
Sandıklar şimdi sayılıyor. Süreç biraz uzun sürdü bazı hukuki hatalar sebebiyle, seçim kurullarının hatası sebebiyle uzun sürdü ama sonuçta süreç uzun sürmesine rağmen bu sayım ikinci defa sayımdır. İlk yapılan sayımdan sonra ikinci defa yapılan sayımdır. Öyle 10 defa, 15 defa falan sayım gibi bir şey hukuken de mümkün değil, fiilen de içinde bulunduğumuz zaman itibarıyla da böyle bir sayımın yapılabilmesi mümkün değil. Bir sayım iki güne yakın vakti alıyor aşağı yukarı dolayısıyla 1 aya yakın bir süreden söz etmek gerekir ama burada maksat nedir? Siyasi partiler, siyaset yapıyor herkes, demokrasiye, seçimlere, seçmen iradesine saygı göstermek zorunda. Sandıktan çıkan sonuç neyse herkes ona razı olsun."
Seçim Kanunu'nun siyasi partilere tanıdığı hakların kullanılmasının tabii olduğuna, kimsenin buna diyeceği bir şey olamayacağına işaret eden Şentop, sandıktan çıkan sonucun doğru olarak tespit edilmesini istediklerini söyledi.
"Ağrı'da bunu biz istiyoruz, Yalova'da CHP istiyor, başka bir yerde BDP istiyor" diyen Şentop, partilerin farklı yerlerdeki seçim sonuçlarına itirazları olduğunu anımsattı.
Şentop, özel muamele talep etmediklerini, yasal haklarını kullandıklarını vurgulayarak, "Ağrı'da nihai sayım sonucunda sandıktan BDP çıkarsa biz kendilerini tebrik ederiz, buna razı oluruz, centilmenlik gereğidir bu. Biz çıkarsak da BDP'nin buna rıza göstermesi lazım. O bakımdan sandık dışında başka yöntemler, sokak hareketleri, nümayişlerin bir anlamı yok" ifadesini kullandı.
Ağrı'da Oyların Yeniden Sayılması
AK Parti'nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Ağrı'da oyların 14-15 kez sayıldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bu kadar sayım yapma imkanı, ihtimali yok. Şu anda 196 sandık var Ağrı'da. Bu 196 sandığın sayımı aşağı yukarı iki gün sürüyor zaten. Böyle 13 defa sayım olması demek 1 aydır sayım yapıyorlar anlamına gelir ki o kadar süre geçmedi zaten pazardan bu yana da ama böyle bir şey hukuken de mümkün değil" dedi.