Ağrı Dağı'na Ulaşımı Sağlayan Katırlar

Türkiye'nin önemli sembollerinden Ağrı Dağı'na gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ulaşımını sağlayan 700 katır, havaların soğumasıyla görevlerini tamamladı.


Sahiplerinin yaz ayları boyunca gelir kapısı olan katırlar, eylül ayının sonuna kadar turistlerin yüklerini kamp alanlarına kadar taşıyor.

Günün ilk ışıklarıyla yüklenen eşyaları 2 bin 200 metredeki Ele Yaylasından alan katırlar, daha sonra aşamalı olarak 3 bin 200 ve 4 bin 200 metre yükseklikteki kamp alanına kadar götürüyor. Katırlar, inişler sırasında da turistlerin en büyük yardımcısı oluyor.

Havaların soğumaya başlamasıyla Ağrı Dağı'nın eteğindeki köylerinde dinlenmeye çekilen katırlar, yaz aylarını yorgunluğunu arazilerde otlayarak geçiriyor.

Milli Parklar Ağrı Dağı alan kılavuzu Cuma Saltik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katırların bölgede vazgeçilmez olduklarını, zirveye ulaşımın sadece onlar sayesinde yapıldığını söyledi.

Sezonun kapanmasıyla katırları dinlenmeye aldıklarına dikkati çeken Saltik, "Bu katırlar dağdaki elimiz ayağımız. Turizm sezonunun başlamasıyla bölgedeki katırlar hem vatandaşların ekmek kapısı hem de en büyük yardımcıları. Dağa gelen turistlerin yüklerini alarak kamp alanlarına götürülmesine yardımcı oluyor. Çoğu zaman köylülerin erzaklarını sularını taşıyor kimi zamanda kendilerine vasıta oluyor" dedi.

Katıların bölgede olmazsa olmazlardan olduğuna vurgu yapan Saltik, bu nedenle bu hayvanlara en işi şekilde bakmaya çalıştıklarını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile