İlçe merkezinin batısında yer alan ve yüksekliği yer yer 60 metreyi bulan kanyon, ortasından geçen Murat Nehri ile kış mevsiminde bambaşka bir güzelliğe bürünüyor.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Kaya, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Diyadin Murat Kanyonu'nun Murat Nehri'nin kaynağından başlayarak Taşlıçay ilçesine kadar devam ettiğini söyledi.
Yamaçlardaki farklı aşınma sonucu basamaklı bir biçimde oluşan kanyonun tam anlamıyla doğa harikası olduğunu belirten Kaya ''Murat Nehri'ni her iki yönde kuşatma altına alan kanyonun yamaçları oldukça dik ve derindir. Yamaçların yüksekliği yer yer 50-60 metreye kadar çıkıyor. Bununla beraber çeşitli ve zengin bitki örtüsünün varlığı bu manzarayı tamamlayan bir başka unsur olarak dikkati çekiyor'' dedi.
Kaya, Diyadin kaplıcaları yolu üzerinde yer alan kanyonun, uygun ulaşım imkanlarıyla bölgedeki kaplıcalara gelen ziyaretçilerin ilgisini de çekebilecek nitelikte olduğunu belirterek, kanyonun turizm faaliyetleri için elverişli iklim şartlarına sahip olduğunu söyledi.
Coğrafi yapının değerlendirilebilir bir turizm potansiyeline sahip olduğunu anlatan Kaya, doğa harikası kanyonun tanıtılması için çalışmalar yapılması halinde bölgeye ziyaretçi sayısının artabileceğini ifade etti.
, bölgede oluşturulacak bir korulukla ilçenin güzel bir piknik alanına
Doğubayazıt'ı her yıl yaklaşık binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ettiğine değinen Kaya, şöyle devam etti:
''Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı gibi merkezler başlıca ziyaret edilen yerlerdir. Ağrı İl Turizm Müdürlüğü ve Diyadin Kaymakamlığı'nın girişimleriyle Doğubayazıt'a özellikle turlarla gelen turistler, günübirlik kanyona yönlendirilebilir. Yörede doğunun Ihlara Vadisi olarak tanımlanan Murat Kanyonu'nun tanıtılmasına yönelik rasyonel çözümlerin sergilenmesi hem yörenin turizm aktivitelerinin çeşitlenmesini sağlayacak hem de yöre halkına ekonomik bir katkıda bulunacaktır.''
Kaya, kanyonun oluşumu hakkında da bilgi vererek, konuşmasını şöyle tamamladı:
''Diyadin lavı olarak nitelendirilen bazalt akıntısı Davut köyünden Diyadin istikametine akıyor ve Omuzbaşı köyünün kuzeyine kadar olan vadi kesimini dolduruyor. Daha sonra ise üzerinde kurulan Kezo Dere ve Murat Nehri bu formasyon içine yerleşerek kanyon vadiler meydana getiriyor. Murat Nehri, Göğebakan köyü ile Omuzbaşı köyü arasında, 100-150 metre genişliğindeki vadide menderes hareketler yaparak akmaktadır. Akarsu burada bazaltlar içine 40-50 metre kadar gömülmüştür.''
Yayıncı: Zekeriya Kaya
Ağrı'nın Diyadin İlçesinde İhlara Vadisi Olarak Adlandırılan Murat Kanyonu'nun Turizme Kazandırılması İçin Çalışma Başlatılması Bekleniyor
Cemil Karip - Ağrı'nın Diyadin ilçesinde Ihlara Vadisi olarak adlandırılan Murat Kanyonu'nun turizme kazandırılması için çalışma başlatılması bekleniyor.