Ağrı Arıcılar Birliği Başkanı Erol Kılıç, Türkiye'de ve dünyada kullanılan son teknoloji ile üretilen makinenin saatte 15 kilogram mum işlediğini söyledi.
Arıcıların kendi mumunu üreteceği için içerisinde herhangi bir katkı maddesi olmayacağını aktaran Kılıç, üretilen balın kalitesinin de böylelikle artırılacağını belirtti.
Değişik yörelerden gelen mumlarla yapılan üretimde arı hastalıklarının yayılma ihtimali bulunduğunu ifade eden Kılıç, "Bu makineyi Ağrı yöresinde ki arıcılar kullanacağı için il dışından gelebilecek hastalıların önlenmesini sağlayacaktır. Kaliteli ve sağlıklı mum üretimi hastalıklara karşı arının korunması sağlayacaktır. İlimizde arıcılığın ilerlemesi için Valimiz Sayın Süleyman Elban bize bir mum dikme makinesi alması daha öncesinde Ağrı'da bal festivali yapmasıyla ilimizde arıcılığı geliştirmesine katkıda bulundu." diye konuştu.
Yıllık bal üreten 20 bin kovandan 6 bininden yüzde 40'a ulaşan kayıpların yaşandığını dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:
"Mum dikme makinesiyle birlikte bu hastalıklardan kurtulup üç yıl içinde yüzde 99 temiz kovanlar ve temiz arılar olacaktır. Birliğimize alınan bu makine ile birlik üyelerimiz herhangi bir ücret ödemeden kendi mumlarını getirerek yeni mum üretimi yapabileceklerdir. Bu da yıllık yüzde 20 kar etmelerini sağlayacaktır. Yaklaşık olarak 172 bin liralık bir kar sağlayacaklardır. Önümüzdeki yıllar içerisinde arıcılarımız kendi mumlarının dönüşümünü bu makine aracılığı ile yapacaklarından bu kar oranı daha üst seviyelere çıkacaktır."
Ağrı Valiliği Arıcılar İçin Bal Mumu Makinesi Aldı
Ağrı Valiliği, Ağrı Arıcılar Birliğine verilmek üzere bir adet bal mumu üretim makinesi aldı.