Agrilarinizin Kaynagi Psikolojik Olabilir

Agrilarinizin Kaynagi Psikolojik Olabilir

Klinik Psikolog Basak Mutlu, vücuttaki agrilarin sadece fiziksel degil duygusal sebepler nedeniyle olabilecegini belirtti.

Medicana Bursa Hastanesi Uzman Klinik Psikologu Basak Mutlu, "Agrilariniz var ve doktora gitmenize ragmen çözüm bulamadiysaniz bu saglik sorununun kaynagi psikolojik olabilir. Psikolojik etkenlerin de agrilara sebep verebilir.

Fizyolojik bir sebepten kaynaklanmadigi belirlenen uzun süreli agrilarin kökeni psikolojik olabilir. Zihin ve beden bir bütündür. Kelimelerle ifade edilmeyen iç çatismalar bazen bedende dile gelir. Beden duygusal aciyi disa vurur ve

görünür kilar. Agri bazen aile iliskilerini, toplumsal iliskileri, is yasamini etkileyecek düzeyde siddetli yasanir ve günlük rutinleri sürdürmek zor hale gelir. Kisinin hayati kisitlanir, yasam doyumu azalir. Bu durum bireylerde zaman zaman çaresizlik hisleri uyandirabilir. Fakat tedavisi mümkündür" dedi.

Psikoterapi destegin önemine de deginen Mutlu, sunlari söyledi:

"Psikoterapi destegiyle agrilarin kaynagi anlamlandirilarak çözümlenebilir. Kisi psikoterapi sürecinde, agrisinin yasamindaki olaylarla baglantisini kurabildigi zaman rahatlama kendiliginden gelecektir. Antidepresan tedavisi de agri tedavisinde kullanilan yöntemlerden biridir. Ilaç destegine gerek olup olmadigini belirlemek ve tedaviyi düzenlemek için bir psikiyatriste basvurulabilir. Insanlarla temas içinde olmak, duygulari ifade etmek, egzersiz yapmak, rahatlatici alanlar olusturmak iyilesme sürecine yardimci olacaktir. Psikolojik sebeplerden kaynaklanan agri rahatsiz edicilik bakimindan diger agrilardan farksizdir. Bu sebeple ihmal edilmeden tedavi edilmesi gerekir. Ancak unutulmamalidir ki agrinin psikolojik sebeplerden kaynaklanip kaynaklanmadigini belirleyebilmek için öncelikle agriya sebep olabilecek tibbi sebeplerin elenmis olmasi gerekmektedir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile