AGÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programına sunulan proje kapsamında, metan ve hidrojen depolamak için yüksek yüzey alanı olan bor esaslı gözenekli malzemelerin tasarlanması ve sentezlenmesi çalışmaları yürütüleceği bildirildi.
Doç. Dr. Şen'in projesinin TÜBİTAK'ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından da desteklendiği belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Şen, fosil yakıtların kullanımının çevre problemlerine neden olduğunu, temiz yakıtlar üzerine araştırmaların son yıllarda hız kazandığını kaydetti.
Hidrojen ve metan yakıtlarının gelecek vadeden alternatif enerji taşıyıcıları olduğunu ifade eden Şen, şu bilgileri verdi:
"Her iki gazın ağırlıkça yanma ısısı benzinden daha yüksek. Daha önemlisi, metan benzine göre daha düşük karbon emisyonuna, hidrojen ise sıfır karbon emisyonuna neden olmaktadır. Hidrojen ve metanın alternatif yakıt olarak ticari hale gelmesindeki en büyük engel ucuz ve güvenli depolama yöntemlerinin yeterince geliştirilmemiş olmasıdır."
Agü'nün Bor Projesine Tübitak Desteği
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Şen'in "Yeni Bor Ürünlerinin, Üretim Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Kullanım Alanlarının Yaygınlaştırılması" adlı projesine destek verecek.