Agustos Ayi Ihracat Rakamlari Açiklandi

TIM Baskani Ismail Gülle: 'Agustos ayi ihracat performansimiz, ihracatta yeni bir lige yükseldigimizin, yeni bir döneme girdigimizin tasdikidir. Hedefimiz, en fazla 5 yil içerisinde 300 milyar dolara erismek' '200 milyar dolar baremini asan ihracatimizin geldigi nokta, stratejik olarak artik yeni bir ligde oldugumuzu gösteriyor' 'Yilin ilk 8 ayinda ihracatin ithalati karsilama orani 2020'de yüzde 75,6 iken, 2021'de yüzde 82,5'e yükseldi' 'Bu ay 2,4 milyar dolarlik ihracat gerçeklestiren otomotiv sektörümüz ilk sirada yer alirken, 2,3 milyar dolara ulasan çelik sektörümüz ikinci, 2 milyar dolari asan kimyevi maddeler sektörümüz ise üçüncü oldu' 'Ihracat, büyümeye son 23 yildaki en büyük katkisini yapti. Her zaman dile getiriyoruz; Türkiye ihracatla yükselecek. Mal ve hizmet ihracatiyla gelen bu büyüme rakamlari gösteriyor ki ihracatla büyüyor, ihracatla yükseliyoruz'

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, agustos ayi ihracat performansinin, ihracatta yeni bir lige yükseldiklerinin, yeni bir döneme girdiklerinin tasdiki ve hedeflerinin, en fazla 5 yil içerisinde 300 milyar dolara erismek oldugunu belirterek, "200 milyar dolar baremini asan ihracatimizin geldigi nokta, stratejik olarak artik yeni bir ligde oldugumuzu gösteriyor." dedi.

Agustos ayi ihracat rakamlari, Ticaret Bakani Mehmet Mus'un katilimiyla Ankara'da düzenlenen toplantida açiklandi.

TIM Baskani Gülle, toplantidaki konusmasina 30 Agustos Zafer Bayrami'ni kutlayarak basladi.

Dün açiklanan büyüme rakamlarina iliskin degerlendirmelerde bulunan Gülle, sunlari kaydetti:

"Yilin ilk çeyreginde yüzde 7 büyümenin ardindan ülkemiz, yilin ikinci çeyreginde yüzde 21,7'lik büyüme performansiyla fark yaratti. Bu performans, 1998 yilindan bugüne kadar olan süreçte yakaladigimiz en güçlü ivme oldu. Bu rakamla beraber Türkiye, dünya ekonomileri arasinda da öne çikti. Yilin ikinci çeyreginde OECD ülkeleri arasinda en çok büyüyen ikinci ülke olduk. Net ihracatin büyümeye katkisi ikinci çeyrekte 6,9 puan olurken, 6 aylik dönemde 3,9 puan olarak gerçeklesti. Ihracatin büyümeye katkisi yilin ilk yarisinda 10,8 puan oldu, yani büyümenin yarisi ihracattan geldi.

Ihracat, büyümeye son 23 yildaki en büyük katkisini yapti. Her zaman dile getiriyoruz; Türkiye ihracatla yükselecek. Mal ve hizmet ihracatiyla gelen bu büyüme rakamlari gösteriyor ki ihracatla büyüyor, ihracatla yükseliyoruz. Pandemi, küresel ticareti durma noktasina getirmisti. O zor günlerde ihracatçilarimiza ve Türkiye'nin üretim potansiyeline olan inancimiz sayesinde ekonomimizin V tipi bir toparlanmaya girecegini ifade etmistik. Bugün geldigimiz noktada, öngörülerimizin gerçeklestigi, hatta beklentilerimizin dahi üzerine çiktigimiz ortadadir. Ihracatimizdaki güçlü ivme sayesinde V tipi toparlanmanin bile ötesine geçtik. Artik salgin öncesi dönemlerin çok çok üzerindeyiz."

Gülle, Türkiye ekonomisine verdikleri katkidan gurur duyduklarini, yilin devaminda da rekorlara devam edeceklerini söyledi.

- "Tarihimizin en yüksek agustos ayi ihracat rakami"

Ismail Gülle, ihracatta rekorlarla kapatilan 7 ayin ardindan agustosta da ihracatta tarihi bir performans gösterdiklerine isaret ederek, 14 yil sonra 200 milyar dolar seviyesine tasidiklari ihracatin, bu ay da istikrarini sürdürdügünü ve yil sonu hedeflerini tekrar tescilledigini kaydetti.

Gülle, "Agustos ayi ihracat performansimiz, Saygideger Cumhurbaskanimizin ifade ettigi 'sahlanis dönemi' için önemli bir nisanedir. Ihracatla yükselen Türkiye yolunda kararliligimizin tescilidir, ihracatta yeni bir lige yükseldigimizin, yeni bir döneme girdigimizin tasdikidir. Hedefimiz, en fazla 5 yil içerisinde 300 milyar dolara erismek." ifadelerini kullandi.

Agustos ayinda ihracatin, geçen yilin ayni ayina göre yüzde 52'lik artisla 18 milyar 912 milyon dolar olarak gerçeklestigini ve bu rakamin tarihin en yüksek agustos ayi ihracat rakami oldugunu belirten Gülle, yilin ilk 8 ayinda ihracatin yüzde 37 artisla 140 milyar 237 milyon dolar oldugunu bildirdi.

Gülle, "Son 12 ayda ise 207 milyar 469 milyon dolar ihracat gerçeklestirerek yillik ihracat hedefimizin oldukça üzerinde bir rakama eristik. Ihracat ailemiz son 12 ayin 10'unda Cumhuriyet tarihi rekorlari kirdi ve ihracatin ithalati karsilama oranindaki artisa da dikkatinizi çekmek isterim. Yilin ilk 8 ayinda ihracatin ithalati karsilama orani 2020'de yüzde 75,6 iken, 2021'de yüzde 82,5'e yükseldi. Bu durum, ihracatta sürdürülebilir artisi yakaladigimizin ve dis ticaret fazlasi veren Türkiye hedefimize bir adim daha yaklastigimizin net bir göstergesi." ifadelerini kullandi.

- "Agustosta miktar bazinda ihracatimiz geçen yilin ayni ayina göre yüzde 30 artarak 15 milyon ton oldu"

TIM Baskani Gülle, agustosta miktar bazinda ihracatin geçen yilin ayni ayina göre yüzde 30 artarak 15 milyon ton olarak gerçeklestigini, ilk 8 ayda ise yüzde 19 artisla 114 milyon ton oldugunu bildirdi.

Ihracat birim fiyatinda da oldukça pozitif bir ivme gördüklerini ifade eden Gülle, sunlari kaydetti:

"Birim ihracat degerimiz geçtigimiz yilin ayni dönemine göre yüzde 16,7 artarak 1,25 dolara yükseldi. Bu ay birim ihracat degerini en çok artiran sektörlerimiz, yüzde 86 ile gemi ve yat, yüzde 64 ile çelik, yüzde 39 ile savunma ve havacilik, yüzde 30 ile kimyevi maddeler ve yüzde 25 artisla su ürünleri sektörlerimiz oldu. Katma degerli ve markali ihracatimiz arttikça ürünlerimizin degeri daha da artacak. Bu amaçla kurdugumuz TIM Marka Konseyi, markalasma adina kritik bir sorumluluk üstleniyor. Projelerimizin yansimalarini önümüzdeki dönemde rakamlarimizda da görecegiz."

- "1.455 firma, ilk kez ihracat yaparak ihracat ailesine katildi"

Agustos ayinda 1.455 firmanin ilk kez ihracat yaparak ihracat ailesine katildigini bildiren Gülle, yeni firmalarin agustosta 82,2 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdigini, yilbasindan bu yana ihracat yapan firma sayisinin ise 81 bine yaklastigini söyledi.

Sektörlerin agustos ayi performansina iliskin de bilgi veren Gülle, sunlari söyledi:

"Agustos ayinda sektörlerimizin performansini inceledigimizde, önceki yilin ayni ayina göre, tam 25 sektörümüzün ihracatini artirdigini görüyoruz. Bu ay 2,4 milyar dolarlik ihracat gerçeklestiren otomotiv sektörümüz ilk sirada yer alirken, 2,3 milyar dolara ulasan çelik sektörümüz ikinci, 2 milyar dolari asan kimyevi maddeler sektörümüz ise üçüncü oldu. Sektörel anlamda en dikkat çekici artislar ise geçtigimiz yila göre ihracatini 1,4 milyar dolar artiran çelik, 876 milyon dolar artiran otomotiv ve 674 milyon dolar artiran kimyevi maddeler sektörlerimizde yasandi."

- "AB'ye ihracatimiz yüzde 51 artisla 7,8 milyar dolarlik hacme ulasarak yüzde 41'lik pay aldi"

Ismail Gülle, agustos ayinda ihracatçilarin, Türkiye'nin bayragini 218 ülke ve bölgede dalgalandirmayi basardigini, 180 ülkeye ihracati artirma basarisi gösterdiklerini kaydetti.

Aralarinda Ispanya, Israil, Belçika, Brezilya, Slovenya ve Fas'in da bulundugu 20 ülkede, aylik ihracat rekoruna imza attiklarini belirten Gülle, söyle devam etti:

"Bu ay ihracatçilarimizin en çok ihracat gerçeklestirdigi ilk 3 ülke; 1,6 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD ve 1,2 milyar dolarla Birlesik Krallik oldu. Ihracatimizi tutar bazinda en çok artirdigimiz ülkeler; 572 milyon dolarlik artisla ABD, 366 milyon dolarlik artisla Almanya ve 314 milyon dolarlik artisla Italya seklinde gerçeklesti. Ülke gruplarina göre ihracata baktigimizda ise en büyük pazarimiz olan AB'ye ihracatimizin yüzde 51 artisla 7,8 milyar dolarlik hacme ulasarak yüzde 41'lik pay aldigini görüyoruz. AB haricindeki diger Avrupa ülkelerini de topladigimizda, Avrupa kitasinin, agustos ayi ihracatimizdaki payi yüzde 55 oldu."

- "Navlun fiyatlarindaki artisla beraber ihracattaki rekabet gücümüz daha da yükseldi"

TIM Baskani Gülle, navlun fiyatlarindaki artisla beraber ihracattaki rekabet güçlerinin daha da yükseldigini belirterek, bugün, Uzak Dogu'dan Avrupa'ya nakliye fiyatlarinin 14 bin dolarlara dayandigini, Türkiye'den Avrupa'ya ayni büyüklükteki bir sevkiyatin maliyetinin 3 bin dolar seviyelerinde oldugunu söyledi.

Ayni durumun Uzak Dogu-ABD hattinda da görüldügüne isaret eden Gülle, "Hem Avrupa'da hem de Amerika'da pazar payimizi artirmamiz, bu süreçteki kazanimlarimizi kalici hale getirmemiz mümkün. Bu ay diger ülke gruplarinda, Yakin ve Orta Dogu ülkelerine 3,1 milyar dolar, Afrika kitasinin tamamina 1,9 milyar dolar, Kuzey Amerika'ya 1,5 milyar dolar ve Uzak Dogu ülkelerine 1,4 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdik." dedi.

- "74 ilimiz ihracatini artirdi"

Ismail Gülle, 74 ilin ihracatini artirdigina isaret ederek, "5 ilimiz; Kocaeli, Hatay, Adana, Kütahya ve Kirsehir tarihlerinin en yüksek aylik ihracatini agustos ayinda gerçeklestirdiler. Bu ay en çok ihracat gerçeklestiren ilk 3 ilimiz sirasiyla 7,5 milyar dolarla Istanbul, 1,7 milyar dolarla Kocaeli ve 1,2 milyar dolarla Bursa oldu. Bu illerimizi ihracatini 355 milyon dolar artiran Izmir ve 263 milyon dolar artiran Gaziantep takip etti." diye konustu.

Ihracattaki parite etkisine de deginen Gülle, agustos ayinda avro/dolar paritesinde yasanan düsüsün ihracata etkisinin negatif yönlü 72 milyon dolar oldugunu ancak yilin geneline bakildiginda pozitif yönlü 3,9 milyar dolarlik bir parite etkisi görüldügünü kaydetti.

TL ile açilan beyannamelere göre ise 180 ülkeye toplam 5,3 milyar TL tutarinda Türk lirasi ile ihracat gerçeklestirildigini bildiren Gülle, agustos ayinda TL ile ihracatin yüzde 61 arttigini, 7 bin 84 firmanin ihracat islemlerinde TL'yi tercih ettigini söyledi.

Gülle, "200 milyar dolar baremini asan ihracatimizin geldigi nokta, stratejik olarak artik yeni bir ligde oldugumuzu gösteriyor.Ihracatta yasanan yeni dönemin bizlere yükledigi sorumluluklarin farkindayiz. Bu sebeple ihracat ailesi olarak ihracati, geçtigimiz bu yeni lige göre kurgulamak için topyekun bir sekilde çalisiyoruz." dedi.

Yaptiklari çalismalarla ihracatta rekor üstüne rekor kirma, büyüme rakamlarinda ihracatin payini en üst seviyeye çikarma hedeflerini gerçeklestirdiklerini vurgulayan Gülle, simdi siradaki hedefleri olan "dis ticaret fazlasi veren Türkiye" için çalismaya devam edeceklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile