Ahi Evran'in Hocasi Ahi Kaysar'in Mezari Ziyarete Açildi

Ahi Evran'in Hocasi Ahi Kaysar'in Mezari Ziyarete Açildi

Denizli Büyüksehir Belediyesinin destekleriyle geçen yil kesfedilen ve Ahi Evran’in hocasi olarak da bilinen Ahi Kaysar’in mezari ziyarete açildi.



Ahi Evran’in hocasi olarak da bilinen Ahi Kaysar’in mezar yerinin kesfi, Ahi Evran-i Veli’nin dogumunun 850. yili anisina UNESCO tarafindan ilan edilen 2021 Ahi Evran-i Veli Yili etkinliklerinin finalinde açiklanmisti. Denizli Büyüksehir Belediyesinin destekleriyle Acipayam ilçesinin Yesilyuva Mahallesi’nde yeri tespit edilen Ahi Kaysar’in mezarinin bulunmasi büyük ses getirmisti. Ahiligin kurucusu Ahi Evran’in hocasi olarak da bilinen ve Hz. Mevlana döneminde yasayan Ahi Kaysar’in mezar yerinin tespit edilmesinin ardindan Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan’in talimatiyla kabirde düzenleme çalismasi yapildi. Büyüksehir Belediyesinin düzenlemesinin ardindan Ahi Kaysar’in mezari 35. Ahilik Haftasi kutlamalari çerçevesinde açildi. Baskan Zolan ve beraberindekiler geçen yila kadar kayip olan Denizli’nin önemli degeri Ahi Kaysar’in mezari basinda dua ederek, kabrine kirmizi karanfil birakti.

“Denizli’nin köklerinde birçok güzellik ve deger var“

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan burada yaptigi açiklamada Denizli’nin köklerinde birçok güzellik ve deger oldugunu anlatarak, “Bunlardan biri de Ahilik kültürü ve dayanismasidir. Esnaf teskilati ahilik ayni zamanda kardeslik demektir. Bugün Denizli’miz ihracatta, üretimde Türkiye’nin önde gelen illerinden birisi ise bunda ahilikten gelen anlayisimiz, yürüyüsümüz ve kültürümüz vardir. Bunun temeline baktigimizda, Hz. Mevlana döneminde yasamis ve gerçekten birçok ahinin de hocaligini yapmis olan Ahi Kaysar’in mezarina rastladik ve burada güzel bir düzenleme yaptik” diye konustu.



Mezar üzerindeki Türk damgasi (Hayat Agaci) hakkinda bilgi veren Türk Ocaklari Denizli Sube Baskani Prof. Dr. Turgut Tok ise, Türkiye’de ahilerin mezarlarinin önemli oranda kayip oldugunu belirterek, Ahi Kaysar’in ebedi istirahatgahinin ortaya çikartilan 4-5 mezardan birisi oldugunu açikladi.



Ahi Kaysar (Ahi Kayihisar)

Ahi Kaysar/Gaysar adi, Eflaki’nin 1353 yilinda tamamladigi Menâkibü’l Ârifîn adli eserinde geçmektedir. Eflaki’nin menakiplarina göre Ahi Kaysar, Mevlana ile çagdastir ve iyi iliskiler içindedir. Ahi Kaysar, 13. yüzyilin ilk yarisinda yasamis, dericilik meslegi ile ugrasmistir. Ahi Çoban adinda bir oglu oldugu kaynaklarda geçmektedir. Geçmisteki adi Kayihisar, Kaysar, Gaysar olan Yesilyuva, tarih boyunca dericilik ve ayakkabicilik mesleginin merkezidir. Yesilyuvali meslek ustalari, burada yatmakta olan pir-i faniyi ‘Horasan’dan gelen meslek pirimiz Ahi Gaysar’ olarak bilmekte ve ziyaret etmektedirler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile