Ahi Evran Külliyesi Projesi

Ahi Evran Külliyesi Projesi

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, iki yıl boyunca projesi hazırlanan Ahi Evran Külliyesi Projesi inşaatı çalışmalarına başlanıldığını, külliyenin Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Başkan Yaşar Bahçeci, birinci etabı başlayan Ahi Evran Külliyesi Projesi'nin tanıtımı için Ahi Evran Camii’nin bulunduğu tören alanında basın mensuplarına açıklama yaparak, "Ahi Evran Külliyemizin proje aşamasını bitirdik ve birinci etabımızın çalışmalarına geçtiğimiz hafta cuma günü başladık. Eylül ayının üçüncü haftasındaki ahilik kutlamalarını, tören alanı kısmının düzenlemesini başlattığımız yeni alanımızda gerçekleştirmeyi istiyoruz. Bu şekilde bu alana gelen misafirlerimize Ahi Evran Külliye projemizi yerinde anlatmış olacağız" dedi.

Ahi Evran Külliyesi Projesi'nin Cumhuriyet tarihinde yapılmış ilk külliye projesi olma özelliği taşıdığını kaydeden Bahçeci, "Kırşehir Belediyesi olarak iki yıl gibi bir sürede projemizin üzerinde çalıştık ve tüm külliye örneklerini inceledik. Projemizin asıl amacı; ahiliği öğrenmek isteyenlere Kırşehir'e geldiklerinde Ahi Evran-ı Veli Hazretleri'nin türbesini ziyaret etmeleri, Ahilik Müzesi'ni gezmeleri, o dönemdeki otuz iki meslek grubunun ve Ahi Evran Dergahı'nın nasıl olduğunu anlatmaktır" şeklinde konuştu.

Bunun için balmumu heykellerinin bulunacağı, yazılı ve görsel olarak bütün bilgilerin yer alacağı bir müze oluşturacaklarını ifade eden Bahçeci, şöyle devam etti: "Aynı zamanda projemizin içinde iki katlı zanaatkarlar çarşısı yaparak Ahi Şehri'ni meydana getireceğiz. Kız meslek lisemizin bulunduğu alana 'arasta' kurulacak. Bu alan hediyelik eşyalar satın alınıp aynı zamanda baharatçılar çarşısı olarak da kullanılacaktır. Kültür merkezimizin bulunduğu alanımıza Ahilik Araştırma Merkezi kurularak üniversitemize tahsis edilecektir. İçerisinde 400 kişilik konferans salon bulunmakta olup, hemen yanındaki alana dünyanın en büyük ahilik kütüphanesi yapılacaktır. Geniş vizyonlu olan bu projemizi kısım kısım bitireceğiz ve sadece Kırşehir’in değil Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olacaktır. Bu külliye, ahiliğin mührünü Kırşehir'e tam olarak verecektir. Hem Kırşehir'e hem de Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum. Valimizle, milletvekillerimizle, sivil toplum örgütlerimizle birlikte yürüttüğümüz bu projemizi hep birlikte benimseyerek, gelecek nesillerimize bırakacağımız bir proje oluşturduk. Ahi Evran Külliyesi ve Meydan Projesi'nde emeği geçen herkese teşekkür ederim. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile