Ahi Toman Baba Türbesi Gün Yüzüne Çikti

Ahi Toman Baba Türbesi Gün Yüzüne Çikti

Erzurum ve Anadolu’da köklü ahilik geleneginin önemli bir ismi olarak bilinen Ahi Toman Baba Türbesi’nin çevresindeki yikim islemlerinde sona dogru gelindi. Sira türbenin restorasyonuna geldi.

Erzurum’un eski semtlerinden birisi olan Tebrizkapi’da bulunan Narmanli Camii’nin arka tarafinda evlerinde arasinda adeta yalnizliga terk edilen Ahi Toman Baba Türbesi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin da devreye girmesiyle etrafindaki ev ve dükkanlarin kamulastirilmasi için dügmeye basilmisti. Birçok kaynakta, Erzurum’da ahilik teskilatinin 1300’lü yillarda, Ahi Toman Baba tarafindan kuruldugu yaziyor.

Yasadigi dönemin en büyük seyyahlarindan birisi olan Ibni Batuta 1331’de Erzurum’a ugradigi zaman Ahi Toman Baba’nin tekkesinde konakladi. Bir çok defa dile getirilen türbenin içler acisi hali, bürokratik engeller, ödeneksizlik, degisik sebep, mazeret ve ihmallerden dolayi iyice içinden çikilmaz hale gelmisti. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Erzurum Büyüksehir Belediyesi, Kültür Müdürlügü ve Yakutiye Belediyesi’nin ortak girisimleriyle gün yüzüne çikmaya baslayan Ahi Toman Baba Türbesi’nin etrafindaki tüm yapilar yikildi. Simdi türbenin restoresi ve çevresinin düzenlemesinin yapilmasi bekleniyor.

Ahi Baba Türbesi, Tebriz Kapi semtindeki Narmanli Camii’nin arkasinda bulunuyor. Evler arasinda kalan türbe disaridan görünmez durumda idi. Türbeye bu evlerin içerisinden geçilerek ulasiliyordu. Türbe iki metre kadar topragin içine gömülmüs durumda. Bu özellik Ilhanli türbesi oldugunu gösteriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile