'Ahiligi Anlat Sinema Atölyesi'nin Kapanis Programi Ve 'Ahiler Vefayi Kusanmak' Kisa Filminin Galasi Yapildi

Esnaf ve Sanatkarlar Dernegince (ESDER) yürütülen ve Içisleri Bakanliginca desteklenen "Ahiligi Anlat Sinema Atölyesi Projesi"nin kapanis programi ve "Ahiler Vefayi Kusanmak" kisa filminin galasi yapildi.

Türk Patent ve Marka Kurumu Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte ESDER yönetim kurulu üyeleri ve esnaftan olusan tiyatro ekibi, Ahilik sisteminde kalfaliktan ustaliga geçis sürecini içeren "Ahilik sed kusatma merasimi"ni izleyicilerin begenisine sundu.

Programda konusan Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürü Erkan Kiliç, her zaman sivil toplum kuruluslarinin yaninda olduklarini belirterek, Ahiligin geçmisten gelen çok önemli bir yapiya sahip oldugunu söyledi.

Kiliç, Ahiligin gelecek nesillere aktarilmasinin önemine deginerek, "Gençlerimize, esnafimiza iyi anlatilmasi gerekiyor. Günümüzde birçok alanda eksiklerimizi görüyoruz. Özellikle fahis fiyat yüksekligini görüyoruz. Bunlarin aslinda bizim atalarimiz geçmiste Ahilikle beraber bunun kontrolünü yapmis. Büyüklerinden almis oldugu egitimle birçok sorunu halletmis oluyor." diye konustu.

- "Ürün üretirken degerlerimizden ödün vermemeliyiz"

Ahiligin topluma tanitilmasi için yapilan videolu filmleri olumlu bulduklarini belirten Kiliç, Avrupa'nin ticaret kültürünü Ahilikten aldigini kaydetti.

Kiliç, Avrupa ülkelerinin Ahilik sistemindeki güzellikleri alarak kendilerine uyarladigina dikkati çekerek, "Biz maalesef bunlari tam idrak edememisiz. Iste bunun farkina varmamiz gerekiyor. Ürün üretirken degerlerimizden ödün vermemeliyiz. Bunu yaptigimiz zaman bizler ülke olarak çok daha güçlü bir konuma gelecegiz. Bu program dolayisiyla tekrar sizlere ve emegi geçenlere tesekkür ediyorum." dedi.

- "Ahilik, bütün toplumu kusatmistir"

ESDER Genel Baskani Mahmut Çelikus da proje ve film sirasinda yapilan çalismalari anlatarak, Ahilik sisteminin önemine dikkati çekti.

Ahiligin temelini ayet ve hadislerin olusturdugunu ifade eden Çelikus, "Ahilik, esnaf ve sanatkar arasinda kurulmus ama bütün toplumu kusatmistir. Sosyal, ekonomik, siyasi ve aile hayati yani her seyi kusatan bir yapidir Ahilik. Biz 17 yildir Ahilik üzerine birçok sey okuduk, dinledik ve ögrendik ancak Ahilik, hakikaten sonsuz ilim dagarcigi olan bir sistematiktir." seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile