Yaz tatili için gittiği Amerika’da Pittsburgh Üniversite’sinde konferans veren Kazım Ceylan, Türklerin Müslüman olmalarını, İslam’a hizmetlerini ve Ahiliği çok sayıda ilim adamına anlatarak, Ahilik konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Ceylan, konferansta yaptığı konuşmada, “Ahilik, veren elin alan elden ustun olduğunu anlamak, hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmak demektir” dedi.
Ahilik’in temelinin İslam inancına ve Türk kültürüne dayandığını ifade eden Ceylan, “Amerika keşfedilmeden 300 yıl önce Kırşehir’de Ahi Evran-ı Veli öncülüğünde Müslüman Türkler Ahilik sistemini kurarak, İslam’a, Türk dünyasına ve insanlığa hizmet etmiştir. Ahiler esnaf arasında birliği sağladığı gibi sosyal kültürel, ekonomik ve siyasi alanda da önemli işlevler görmüştür. Ahilik, Türkmenlerin şehirleşmesini, esnafın sağlam, ucuz ve kaliteli mal üretmesini sağlamıştır. Ahiler, insanları önce fütüvvet esaslarına göre eğiterek iyi bir insan olmalarını sağlamış, diğer taraftan kaliteli verimli çalışan üreten alın teriyle geçinen başkalarına muhtaç olmayan başı dik alnı açık kulluk şuurunda olan güvenilir dürüst bir meslek erbabı olarak yetiştirmiştir. Yani Ahilik hem bu dünya için hem de ahiret için yasayan bir insan tipi yetiştirmiştir. Siyasi olarak da hem Moğollarla mücadele etmiş hem de Osmanlı Devleti’nin kurulmasına ve yücelmesine vesile olmuştur. Şeyh Edibali Kırşehir’den Bilecik’e giden bir Ahi şeyhidir. Osmanlıyı cihan devleti yapan Ahilik ruhudur” diye konuştu.
Ahilik Felsefesi Ülke Sınırları Dışına Çıktı
Ahi Evran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan, Amerika’da “Türklerin Müslüman Olmaları ve Ahilik” konulu konferansa katıldı.