Mudurnu'da gerçekleştirilen çekimlerde İlçe Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel de yönetmen Ersin Özel'le birlikte yönetmenlik koltuğuna oturarak bir süre çekimleri yönetti.
AA muhabirine açıklama yapan Mudurnu Kaymakamı Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahilik ve esnaf kültürünün bir Osmanlı kasabası olan Mudurnu'da hala yaşatıldığını belirtti.
Bunlarla birlikte 700 yıldır devam eden bir gelenek olan esnaf duasının da ilçede yaşatılmaya devam edildiğini anlatan Yüksel, bu filmin tamamlanmasıyla Mudurnu'nun, Ahilik kültürü ile esnafın tanıtımına önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
Yüksel, ahiliğin, usta çırak ilişkisi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, "Hayat boyu öğrenme" projesinin parçalarından biri olduğunu dile getirerek, bu belgesel filmin, Ahilik kültürünün ve esnaflık dayanışmasının gelecek nesillere aktarılması konusunda çok önemli bir rol oynayacağını söyledi.
Yönetmen Özel de Ahiliğin, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan "Hayat Boyu Öğrenme" Projesi kapsamında, usta çırak ilişkisi anlamında önemli bir kültür olduğunu ifade etti.
Özel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2009 yılında Ahilik payesinin Mudurnu'dan birine vermesinin önemine dikkati çekerek, "Biz bu kültürün burada 700 yıldır yaşatılmasına saygı duyarak, güzel bir iş yapmaya çalışıyoruz. Filmimizin adı 'Dua' inşallah dua gibi gelir ve bu gelenek daha yüzlerce yıl sürer. Biz de sinemacılar olarak böyle bir belge bırakmış oluruz" diye konuştu.
Yönetmenliğini Ersin Özel'in yaptığı belgesel kapsamında, 2009 yılının Ahi Babası seçilen Mehmet Şenkaya'nın hayat hikayesi, Ahilik kültürünün vazgeçilmez adetlerinden olan Şed kuşanma töreni ve Mudurnu'da 700 yıldır her cuma namazı sonrası yapılan "Esnaf Duası"nın çekimleri yapılacak.
Ahilik Kültürü Belgeselle Anlatılacak
Yönetmen Ersin Özel'in, Ahilik kültürünün tanıtılması dolayısıyla hazırlayacağı belgesel kapsamına Mudurnu'da şed kuşanma töreninin çekimleri yapıldı