Kitabın tanıtımı ve serginin açılışı İTO Başkanı Murat Yalçıntaş tarafından yapıldı . Sanatseverlerin ilgiyle izlediği açılışta katılımcılara hitap eden Yalçıntaş , resimlerin toplumun kültürel kodlarını yansıttığının altını çizdi . Yalçıntaş , kitap ve sergiyle ilgili şu görüşleri dile getirdi :
" Sanayi toplumuna geçerken mesleklerin niteliği değişiyor hatta kayboluyor . Bu bakımdan kitabın ve serginin ayrı bir önemi var . Mesleklerin ve el emeği ürünlerin katkıları , bu değerlerin hayatta tutulması değerli . Bakınız , Türkiye ' de odaların geleneği ahiler ile loncalara dayanır . Bu yapılarda birlik , beraberlik , tevekkül ve kanaatkârlık anlayışı söz konusudur . Tevazu ve sükûnet hâkimdir . Bu kültürün hayatta kalması önemlidir . Sergide Şapçılık ' tan Haratçılık ' a , Derbağcılık ' tan Taş yontuculuğuna ve Köşkerlik ' ten Külekçilik ' e kadar meslek dallarının birbirinden güzel resimleri yer alıyor . "
Mesleğin eskiden de bugün de altın bilezik olarak görüldüğünün kaydeden İTO Başkanı , " Biz , toplam 20 bin kişiyi meslek sahibi yaptık . Unutmayalım meslek sahibi olanlar ülke kalkınmasına katkı sunar . Sonuç olarak bizim tarihimiz ve kültürümüz bağlamında önemli olan mesleklerin erimesine gönlümüz razı olmadı . " dedi .
Ressam ve yazar Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu ise İTOVİZYON adlı dergi dâhilinde yaptığı hazırlıkların kitap haline getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi . Kitabın ve serginin tarihe ve kültüre yapacağı katkılardan söz etti .