'ahilikte Kardeşlik ve Dürüstlük Esastır'

"ahilikte Kardeşlik ve Dürüstlük Esastır"

Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü, Ahilik kültürünün toplumsal bir yaşam şekli olduğunu vurgulayarak, kardeşliği ve dürüst olmayı da ana ilke olarak benimsediğini belirtti.


Türkiye’de Ahilik kültürünün yaşatılarak geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Ahilik Haftası Nevşehir’de düzenlenen törenle başladı. Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü’nün Atatürk Anıtına çelenk koyarak başlattığı Ahilik Haftası kutlamaları 1 hafta süre ile devam edecek. Ahilik Haftası'nın başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü, günümüzde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri bünyesinde devam eden Ahilik uygulamasının, toplumda daha etkin şekilde kavranılması amacına yönelik olarak gerçekleştirilen etkinliklerin hafta süresince farklı konumlarda devam edeceğini söyledi.

Ahilik kültürünün toplumsal bir yaşam şekli olduğunu vurgulayan Ördü, kardeşliği ve dürüst olmayı ana ilke olarak benimseyen Ahilik kültürünün, esnaf ve sanatkarlar arasında misyonuna uygun bir şekilde ortaya konulabilmesi için çabaladıklarını anlattı. Ördü, bu yıl ki Ahilik Haftası kutlamalarında Ahilik pilavını sayıları 8 bine ulaşan esnaf ve sanatkarların işyerlerine dağıtacaklarını ve 2 farklı konferans ile bu yaygın kültürün daha iyi anlaşılmasını ve uygulanmasını yaygınlaşmasına katkı sağlayacaklarını belirtti.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’de konuşmasında, Ahiliğin sadece esnaf teşekküllerini anlatmak için yetmediğini belirterek, "Geçtiğimiz yıl bir Belediye Başkanı olarak Türkiye genelinde ilk kez Yılın Ahisi olarak ödül aldım. Bundan dolayı son derece mutlu oldum. Demek ki bizim kültürümüz dediğimiz, esnaflık kültürü olarak başlattığımız o kültürde vefa dediğimiz şey ne kadar ön plana çıkıyor. Geçen yıl ki konuşmamda, Ahilik haftası kutlamalarının boyutunu genişletelim demiştim. Birlik başkanımız odalarla bir araya gelerek ahilik ruhunun anlatılabileceği bir program hazırlanmış. Ahilik temelde bir Arapça kelime olarak Türkçeye girmiş, kardeşlik demektir. Çok önemli bir ifade, sadece esnaf teşekküllerini anlatmak için ahilik yetmez, esnaflığın aslında toplumla bir kardeşlik antlaşması olduğunu vurgulayan bir kelime . Onun için Türkçemize geçtiğine inanıyorum." dedi.


GEÇMİŞE TAKILIP GELECEK İLE İLGİLİ PLAN YAPMAMAZLIK OLMAZ
Esnaf kavramının insan yaşamında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, “ Mahallenin esnafı, çarşının esnafı zihinlerinizi yokladığınızda çocukluk anılarınızda mutlaka yer alır. Genel ekonomik kurallar, dünyadaki gelişmeler de bizi geçmişe takılıp gelecekle ilgili hesaplarımızı yapmaktan da alıkoymamalı, bunu ayak uymak için zorlamalıyız. Bulunduğumuz noktada öyle kararlar vermek zorundayız ki, hem bu şehrin trafiğini akıtmak zorundayız, hem de oradaki esnafların para kazanmasını sağlamak zorundayız. Hem esnafın haklarını vatandaşlara karşı korumak zorundayız, hem vatandaşın haklarını esnaflara karşı korumak zorundayız. Bulunduğunuz nokta terazinin ortasında mihenk noktası.” şeklinde konuştu.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş da toplumun en önemli temeli olan esnaflığın kültürel yaşamda vazgeçilmez bir konumda bulunduğunu söyledi. Devletin kamu hizmeti, yerel yönetimlerin de yerel müşterek sorunların çözümü ve ticari alandaki hizmetlerin de esnaf ve sanatkarlarla işbirliği ile yürütüldüğünü hatırlatan Savaş, daha kaliteli hizmet verme ve dürüstlüğü ön plana alan Ahi Evran’ın bu kültürünün yaşatılmasının da , toplam hayatını da kolaylaştıracak bir etken olduğunu vurguladı.

Ahilik Haftası kutlamalarında daha sonra Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı tarafından yılın Ahisi olarak belirlenen Demir doğrama ustası 73 yaşındaki Bekir Sıtkı Çökek’e yılın ahilik belgesi ve plaketi Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ve Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver tarafından törenle verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile