Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi'deki (ATACC) törenin açılış konuşmasını yapan ATACC Başkanı İslam Şahbendarov, Ahıskalıların sorunlarının 71 yıl geçmesine rağmen devam ettiğini ve Gürcistan'ın geri dönüşlere hala izin vermediğini kaydetti.
Şahbendarov, "Dedem Gürcistan'dan, babam Özbekistan'dan ve ben de Rusya'dan sürgün edildim. Umarım çocuklarımız böyle bir acıyı yaşamaz" dedi.
Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar, Ahıska Türklerinin tüm acılarına rağmen bunu herhangi bir husumet ve kavga konusu yapmadığını ve bu haliyle başka topluluklara örnek olduklarını ifade etti.
Ahıska Türklerinin ABD'ye yerleşimini başarılı bir mülteci planı olarak gösteren Acar, Suriyeliler, Iraklılar ve diğer sığınmacılar için de bunun geçerli olması umudunu dile getirdi.
Törende Ahıska Türklerinin dramı, film gösterimi ve fotoğraf sergisiyle gözler önüne serilirken katılımcılara Ahıska pilavı ve Türk yemekleri ikram edildi.
Sovyet Birliği lideri Stalin, 14 Kasım 1944'te ani bir operasyonla 100 bine yakın Ahıska Türkünü, ana vatanları olan Gürcistan’ın Ahıska bölgesindeki evlerinden zorla çıkartarak trenlerle Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürmüştü.
Sayıları 500 bini bulan Ahıska Türkleri 2004 yılından itibaren ABD tarafından mülteci statüsüyle kabul edilmeye başlandı. ABD'nin farklı bölgelerinde 20 bine yakın Ahıska Türkü yaşıyor.
Ahıska Türkleri, Amerikalılarla Birlikte Sürgünü Andı
Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 71. yılı dolayısıyla, ABD'nin Ohio eyaletinin Dayton kentinde, yerel yöneticilerin ve üst düzey yetkililerin de hazır bulunduğu anma töreni düzenledi.