Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre Trakya bölgesinde sulu alanda 350-400 kilogram verim elde edilirken Ahlat’ta da buna yakın değerler yakalandığı belirtildi
Ahlat’ta düzenlenen “Tarla Günü” programına Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz ve çiftçiler katıldı.
Ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulunan yetkililer daha sonra biçerdöverlerle yapılan hasadı izledi. Burada gazetecilere bir açıklama yapan Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, bu yıl düzenlenen Tarla Günü’nde ayçiçeği ekili alanları gezdiklerini belirterek, “Geçen yıl bin dönüm ay çiçeği ekilmişti, bu yıl ise 3 bin dönüm ekildi. Burada yıllık patates ve şeker pancarımız var. Çiftçilerimiz genelde ağırlıklı olarak bu ürünleri ekiyorlar. Geçen yıl soğuktan dolayı ürünler yerde kaldı. Tarım İl Müdürlüğü ve teşkilatı ile kaymakamlık olarak alternatif ürün ekimi için çiftçilerimize ay çiçeğini önerdik. Çiftçilerimizde bu ürünün ekimini yaptılar. Şu anda da verim çok iyi bir durumdadır. Dekarına yaklaşık 300 kilograma yakın ürün alınıyor. Diğer çiftçilerimize örnek olsun diye bizlerde buraya geldik. Bu yıl yaklaşık 30 bin dönüm patates ekiliyor. Bu yıl verim çok iyi ama patates para etmiyor. Çiftçilerimizin sadece patates yerine, tarlalarının bir kısmına patates, bir kısmına şeker pancarı, bir kısmına da ayçiçeği ekerek risklerini azaltmalarını tavsiye ediyoruz. Böylece bir ürün para etmediği zaman diğer üründen kazanabilsin ki tamamen zarar etmesin. Bu nedenle alternatif ürünleri çiftçilerimize tavsiye ediyoruz” dedi.
Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz ise, son dönemlerde Ahlat’ta sulu tarım alanlarında çok önemli bir artış meydana geldiğini söyledi.
Korkmaz, “Bu artışın meydana gelmesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen desteklemeler, sulamaya verilen hibe destekleri, Ziraat Bankası tarafından verilen 5 yıl vadeli faizsiz kredilerin ilçemizde ve bölgemizde sulu tarıma geçişte çok önemli katkıları olmuştur. Çiftçimiz sulu tarıma geçtikten sonra birim alandan elde etmiş olduğu verimde de çok önemli bir artış meydana gelmiştir. İlçemizde ağırlıklı olarak şeker pancarı, patates, domates tarımı yapılmaktadır. Ancak çiftçimize patatese alternatif olarak bölgede yeni ürünlerin yetiştirilmesi anlamında gerek İlçe Kaymakamımızın gerek tarım teşkilatımızın çok yoğun çalışmaları oldu. Özel sektörle irtibata geçilerek ilimize davet edildi. Bütün bu çalışmalar sonucunda bu yıl ilçemizde 3 bin dekar alanda yağlık ayçiçeği ekimi yapıldı. Bölge şartlarındaki verim bizleri ve çiftçilerimizi son derece memnun etmiştir. Trakya bölgesinde sulu alanda 350-400 kilogram verim elde edilirken ilçemizde de buna yakın değerler elde edilmiştir. Bölgemiz ve Ahlat tarımı için bu son derece umut verici olmuştur. Bundan sonra ki süreçte de çiftçimizin bölgede daha fazla ayçiçeği yetiştirmesi için köylerimizde eğitim ve yayın çalışmaları yapılacaktır. Önemli olan çiftçimizin tarım sektöründe gelir elde etmesi ve kırsal kesimin hayat standartlarının yükseltilmesidir. Ayçiçeği yetiştirmemizdeki en önemli sebep pazar sorunu olmamasıdır. Ülkemizde de bu ürüne ihtiyaç bulunmasıdır. Şu an çiftçilerimiz yetiştirmiş olduğu bu ürünleri başka illerde ticari anlamda bu işte faaliyet gösteren fabrikalara sözleşmeli modelle pazarlamaktadırlar. Her hangi bir pazar sıkıntımız bulunmamaktadır. Bakanlığın da vermiş olduğu desteklemelerle beraber çiftçimize kilogram başına 1,7 TL’ye tekabül etmektedir. Ayçiçeği diğer ürünlerle karşılaştırıldığında son derece ekonomik bir üründür. Ayçiçeğine bölgede alternatif ürün olarak başladık. Önemli olan riskleri en aza indirmek. Yaklaşık 150 bin ton civarında patates yetiştiriyoruz. Ancak şu an üretim değeri çevre iller ve ilimiz için çok yüksek. İhracata yönelik çalışmalar devam ediyor. Ancak bu anlamda patatese alternatif olacak şekilde çiftçilerle yaptığımız görüşmeler sonucunda ilerleyen yıllarda bu rakam 10 veya 20 bin dekar alana kadar çıkabilir. Çiftçilerimizin bu ürüne rağbeti var” dedi.
Ahlat çiftçilerinden Zafer Gülşen ise, ayçiçeğini ilk kez bu yıl ektiğini belirterek, “Şeker pancarı ve patatesin yanı sıra ayçiçeğini alternatif ürün olarak değerlendiriyorum. Riskleri bölmek gerekiyor. Geçen yıl hava şartlarından dolayı bazı ürünlerimizi yerde bırakmak zorunda kaldık. Ayçiçeği ekmiş olsaydık belki zararımızın birçoğunu karşılayacaktı. Bölge şartlarına göre bence çiftçinin yapması gereken işlerden birisi de ayçiçeğidir. Ortağım Ayvaz Şarkbülbülü ile birlikte 200 dekara yakın bir alanda ayçiçeğimiz var. Dekar başına ortalama 300 kilo verim bekliyoruz” dedi.
Ayçiçeğinin ekili olduğu alanlarda yapılan gezi ve incelemelerin ardından Tarla Günü programı sona erdi .
Ahlat Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Trakya’ya Rakip
Bitlis’in Ahlat ilçesinde son zamanlarda yapılan çalışmalarla ayçiçeği yetiştiriciliğinde önemli gelişmeler sağlandı.