Ahlat Kaymakamı Mustafa Akgül, makamında yaptığı açıklamada, kaymakamlık olarak baston için "coğrafi işaret" aldıklarını söyledi.
Bir ürünün coğrafi işaret olarak tescillenebilmesi için o ürünün kullanım biçimi, tanımı, ayırt edici özellikleri, üretim yeri, metodu, denetleme mekanizmasının değerlendirildiği bir dizi teknik çalışma ve analizin yapıldığını ifade eden Akgül, şöyle konuştu:
"Ahlat bastonu, çok uzun yıllardır üretilen ve geçmişe dayalı tarihi olan çok değerli bir ürünümüzdür. Bu ürünün Ahlat'a ait olduğunu tescillemek için uzun uğraşlar verdik. Bu uğraşlarımız neticesinde Türk Patent Enstitüsünden Ahlat bastonunun coğrafi işaretini almış bulunmaktayız. Bu konuda yaptığımız ilk patentli, coğrafi işaretli bastonumuz da cumartesi günü AK Parti İl Kongresi dolayısıyla Bitlis'e gelecek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim edilecek. Baston ustamız Refa Gökbulak'a da emeği için teşekkür ediyoruz."
Baston ustası Refa Gökbulak da coğrafi işaretin, bastonun Ahlat'a özgü tarihi bir el sanatı olduğunu belgelediğini belirterek, "Bu belge bizim uzun zamandan beri talep ettiğimiz ama bugüne kadar maalesef elde edemediğimiz çok önemli bir belgeydi. Ümit ediyorum bundan sonra da özellikle pazarda bizim için çok önemli ve yolumuzu açacak olan bir belgedir. Emeği geçenlere teşekkür ederim." diye konuştu.
Ahlat Bastonuna Coğrafi İşaret
Bitlis'in Ahlat ilçesinde üretilen Ahlat bastonu Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucu coğrafi işaret ile tescillendi.